Merkez Bankası için Köşk'teki isim belli oldu: İlker Domaç

Haber Giriş : 12 Nisan 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası (MB) Başkanı'nın atanması için, geçen hafta cuma günü Cumhurbaşkanı Sezer'in onayına gönderilen kararnamede yer alan isimin Dr. İlker Domaç olduğu öğrenildi. Halen İngiltere merkezli Barclays Bank'ta, Makro Stratejist olarak görev yapan İlker Domaç, 1967 Giresun doğumlu.

31 YAŞINDA GÜNEY KORE FİNANSAL KRİZİNİ YÖNETTİ

Marmara Üniversitesi mezunu olan Domaç, Wisconsin'de makro ekonomi doktorası yaptı. 1993 yılında Dünya Bankası'nda çalışmaya başlayan Domaç, daha sonra Dünya Bankası adına Arnavutluk Başbakan ve Maliye Bakanı'na danışmanlık görevinde bulundu. Asya krizi sırasında, Dünya Bankası tarafından, Güney Kore ekonomisinden sorumlu ekonomist olarak atanan Domaç, bu ülkedeki krizi izledi ve Dünya Bankası adına çözüm önerileri geliştirdi. Başka bir ayrıntı ise, o dönemde Kemal Derviş de Dünya Bankası'nda en üst mevkideki Türk olarak görev yapıyordu.

ENFLASYONA DEĞİL GSMH'YA ODAKLI
Uluslararası yayınlarda, ABD, Kanada ve Türkiye'de makro ekonomi ve finansal yapılar üzerinde 100'e yakın makalesi yayınlanan Dr. İlker Domaç, doktora çalışmasını merkez bankalarının tanımı üzerine gerçekleştirdi. Merkez bankalarının enflasyon hedefine değil, GSMH hedefine odaklanması ve bu yönde para politikaları oluşturması gerektiğini savunuyor. Stand by anlaşmaları ve Türkiye'deki devalüasyonlar üzerine araştırmaları olan Dr. Domaç, kısa ve uzun sürede ihracat ile büyüme arasında ilişkileri belirleyen bir teknik modelin de sahibi.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ
MB Başkanlığı gerginliği, Süreyya Serdengeçti'nin görev süresinin dolduğu 14 Mart tarihinde başladı. 14 Mart günü, Serdengeçti, başkanlık görevinden ayrıldı ve aynı gün Banka Meclisi, MB Başkanlığı'na vekaleten Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'yı atadı. 15 Mart'ta da Devlet Bakanı Ali Babacan, Başçı ismini Köşk'e bildirdi. Babacan, Sezer'in yeşil ışık yakmaması üzerine kararnameyi bırakmadan Köşk'ten döndü. Bu kez Büyükdeniz'in Merkez Bankası Başkanı olmasına ilişkin kararname Köşk'ün onayına sunuldu. Sezer, inceleme sonunda Büyükdeniz'e de vize vermedi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber