Erdoğan: Cemaatin payı yüzde 25/ Video

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atv-A Haber ortak canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan özellikle dershaneler konusunda son sözünü söyledi. Erdoğan, "Dershaneler dönüşecek, geri adım atmamız gibi bir şey yok" dedi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Kasım 2013 23:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"BİZ DARBE HÜKÜMETİ DEĞİLİZ"

Böyle bir polemiğin içine girmek istemedim. Ve bu polemiği de doğrusu çok çirkin buldum. Zira bu, bugün gündeme gelmiş bir konu değil. 1980'den bu yana iktidarların sürekli gündeme getirdiği ve gündeme getirildikçe de "mesafe aldık, alamadık" bu şekilde devam eden, bizim iktidarımız döneminde zirve yapan bir süreçtir bu.

İktidar olduğumuzda ben, Hüseyin Bey'in bakanlığı döneminde Hüseyin Bey'den dersaneler konusunu çözüme kavuşturmasını istemiştim. Geldiğimizden bu yana attığımız bir çok reform adımlarını bu alanda da atalım dedik. Değiştikleri süre içerisinde, Milli Eğitim Bakanı arkadaşlarımın hepsinden de bunun çözümünü istedim. Ve son dönemde de, bizim artık bu işi bitirmemiz gerekiyor. Arkadaşlarımız belli bir çalışmayı yaptılar.

Taslak daha bize sunulmadan atılan gazete başlıkları çok çok çirkindi. "Bir gece baskını" başlığı hakikaten yenilir yutulur bir başlık değildi. Kim nereye gece baskını yapmış? Ortada ne var? Bu Meclis'e gelmiş mi? Gelmemiş.

Hem bir taraftan "taslak" diyeceksin, bir taraftan "gece baskını" diyeceksin. Eğer bir gece baskını olacaksa, bu yeni başlamadı.

Diyoruz ki, gelin bu noktada samimi olalım. Sizden hizmet almaksa, hizmet alalım. Gelin bu dersaneleri okula dönüştürün. Okula dönüştürmek suretiyle, sınıflarda boşluk mu var, -bizim limitimiz 30- burada 15 öğrenciniz mi var? Biz size 15 öğrenci verelim. Eğer 15 öğrenci veremiyorsak, bu 15 öğrencinin yıllık maliyeti neyse her biri için size o ücreti biz verelim ve siz rahatlıkla bunu devam ettirin. Ama merdiven altı dersanecilik sürecini bitireceğiz. Böyle apartman katlarındaki bu işin bitmesi lazım. Ve biz sizden böylece hizmet alımı yapalım.

Yok buna girmiyorsunuz. "Efendim bizde öğretmen fazlası var." Tamam varsa, siz bu fazla öğretmenleri bize devredin, biz bunları yazılı imtihana da tabi tutmadan, sadece mülakatla alıp devletin okullarında istihdam edelim. Yok bunu da istemiyorsunuz. O zaman ne istiyorsunuz, bize bunu söyleyin. Bakın biz size arsa verelim. Anadolu'nun dört bir yanında biz size arsa verebiliriz.

Ucuz kredi verebiliriz. Vergide sizlere muafiyet, indirim sağlarız. Enerjide aynı şekilde bunu sağlarız. Yeter ki gelin bunu bu şekilde yapın. Peki niye acaba okula yanaşılmıyor da, illa dersane deniliyor? Onlar bize bunu anlatamıyor, biz de bunu anlamakta zorlanıyoruz.

Şimdi ben diyorum ki, bunun "niyesi" şu:

Dersanede, bir öğrenci kaç aylığına veya ne kadar zamanla orada bulunur? Üç aylığına dersaneye giden de olur, altı aylığına giden de olur. Dokuz aylığına giden de olur. Hatta belki bir yıllığına giden de olur.

Fen ve Sosyal bilimler öğrencilerinin yüzde 95'i dersanelere gidiyor. Anadolu liseleri öğrencilerinin yüzde 91'i gidiyor. Mesleki ve teknik liseleri öğrencilerinin ise yüzde 16'sı gidiyor.

Bu çocuklar sınavlarda bir yerlere girdiği zaman, hemen sırtına bir tişört giydiriyorsun, "işte bakın biz bu öğrencileri bu hale getirdik" diyorsun.

Tabi, bu acaba hangi bölgelerde diye baktığınız zaman orada da çok manidar. Dersaneye giden öğrenci sayısı İstanbul'da bölgelere göre lise öğrencileri arasında yüzde 9, Ankara'da yüzde 14 buçuk, Antalya yüzde 16 buçuk, Van'da yüzde 5 buçuk, Hakkari'de yüzde 6 buçuk, Diyarbakır'da yüzde 6 buçuk.

E şimdi biz televizyon ekranlarında, fakir fukara çocukları çıkartarak, onların üzerinden prim yapma gayreti içerisine girmek suretiyle bunu yapıyorsak, acaba bu fakir çocuklar niçin bu kurslara gelemiyorlar? Acaba neden bu kurslardan bu çocuklar istifade edemiyorlar? Yine istifade edenler, bakıyorsunuz büyük şehirlerdeki zengin ailelerin çocukları, zaten fen lisesi, anadolu lisesi öğrencilerinin bu kurslara gittiğini görüyorsunuz.

Burada böyle bir karışık durum var. İzah edemedikleri bir durum var. Toplam lise öğrencilerinin yüzde 15'i dersanelere gidiyor.

Çok manidardır.(Gazete başlıklarını gösteriyor...) "Bin liralık dersane borcu anneyi hapse, Soner'i de mezara götürdü." "Dersane borcu intihara sürükledi."

"Eğer isteniyorsa biz bunları veririz devlete" diyorlar. Kusura bakmasınlar da, biz bir darbe hükümeti değiliz. Darbe hükümeti istediği zaman "biz veririz" yaklaşımı içerisinde bulunmuş olabilirsiniz. Biz şu anda samimi olarak birşeyi orta net olarak koyuyoruz. Diyoruz ki, eğer siz bu hizmeti vermek istiyorsanız, kurun okulları, okulları yaygınlaştırın, biz sizden hizmet alımı yapalım. Böyle bir kavganın içerisine girmeye gerek yok. Böyle bir hayırlı işte niçin biz bu kavgayı yapıyoruz? Böyle birşeye niye gerek var?

Değişik yerlerde okullarınız da var, bu okullarınızdaki başarıyı da biliyoruz. Alın bu çocukları ortaokulda, lisede aynı şekilde yetiştirin. Teşvikse teşvik, bunları da veriyoruz.

CEMAATİN PAYI YÜZDE 25

Başbakan Erdoğan bir soruya cevap verirken de, cemaatin dersanelerdeki payının yüzde 25 olduğunu ancak seslerinin çok çıktığını belirti.

DİLİMİZ GÖNÜL DİLİ

-Onların kullandığı dil gönül dili değil. Biz gönül dilimizi sürdüreceğiz. Karşı taraftan da gönül dilini kullanmasını istiyorum. Biz iş yapma durumundayız. Bizim niyetimiz hayırlı, kavgada olmayız. Biz dönüşüme katkı sunmak istiyoruz. Çocuğu ilkokuldan mı yoksa, ortaokuldan mı alacaksın al yetiştir. Bu ülkeye hizmet sun.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber