Onlar TSK'nın KBRN savunmasında bel kemiği

Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer saldırıların neden olacağı olumsuzlukların bertaraf edilmesiyle görevli TSK KBRN Okulu kullandığı malzemeler çok az ülkede bulunuyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2013 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Onlar TSK'nın KBRN savunmasında bel kemiği

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Okulu ve Eğitim Merkeziği Komutanlığı, 1930 yılında kuruldu. Kurulduğu günden bu yana tüm teknolojik imkanları kullanarak profesyonel şekilde her türlü olumsuzluklara karşı hazır bulunan ve disiplini hiçbir zaman bırakmayan personel, görevini titizlikle yerine getiriyor.

KBRN taarruzlarının etkilerinden korunmak için, ihtiyaç duyulan korunma türüne göre geçirgen ya da geçirgen olmayan iki tip elbise kullanılıyor. Merkez, yaptığı eğitim ve öğretim faaliyetleri, açmış olduğu kurslarla KBRN savunması konusunda TSK birlik ve personeline, kamu kurum ve kuruluşlarıyla yabancı askeri personele eğitim veren tek kurum. KBRN Savunma Tabur Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı KBRN savunması yönünden destekleyen tek birlik.

Personelin kullandığı ve tamamına yakını yerli olan malzemeler, çok az dünya ülkesinde yan yana görülebiliyor.

TSK'nın envanterindeki ekipmanlarla her türlü KBRN saldırısına müdahale edilebiliyor. Sahip oldukları aletlerle her türlü zehirli madde analizi yapılabiliyor. Merkez, TSK'nın ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın KBRN savunması konusundaki bel kemiği. KBRN savunması kapsamında düzenlenen uluslararası toplantı, seminer ve sempozyumlara da ev sahipliği yapılıyor.

Kullanılan malzemeler tanıtıldı

TSK KBRN Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı KBRN Savunma Tabur Kamutanı Piyade Yarbay Timür Baykal, muharebe sahasındaki her personelde bulunan KBRN Ferdi Koruyucu Teçhizatı ile KBRN taarruzlarından korunulduğunu bildirdi.

KBRN Belirleme ve Numune Alma Cihazlarını kullanan keşif ve temizleme birliklerinin, zehirli gazın kirliliğinin türünü, yoğunluğunu ve kirlilik bölgesinin sınırlarını tespit ettiğini belirten Baykal, personelin görev bitiminde KBRN temizleme cihazlarını eksiksiz kullandığını kaydetti.

Baykal, ''Temizleme cihazları, KBRN kirliliğine maruz kalan personel, araç, arazi ve tesislerin temizliğini yapmak maksadıyla temizleme unsurları tarafından kullanılan sistemlerdir'' dedi.

Maske Güven eğitimi

Çeşitli eğitimlerden geçirilen personel için en önemli unsurlardan birini de maske güven eğitimi oluşturuyor. KBRN koruyucu maske, personelin gazlardan kirlenmiş ortamda nefes almasını sağlıyor. Gözleri, yüzü örterek kullanıcıyı kimyasal ve biyolojik harp maddeleri ile radyoaktif alfa ve beta parçacıklarına karşı koruyor.

Maskesini takarak gerekli hazırlığını yapan personel, içine göz yaşartıcı gaz atılan maske güven çadırına alınıyor. Amaç, personelin en iyi şekilde hazırlandıktan sonra bölgeye gitmesini sağlamak. Maskesini iyi takamayan personel gaza maruz kaldığı için hemen kendisini dışarıya atıyor. Bu eğitim, personelde maskenin önemini anlamasını sağlıyor.

''Can dostu'' hemen yardımına koşuyor

Gerçekleştirilen tatbikat ise gerçeğini aratmadı. Gerekli numuneleri toplayıp, ölçümleri gerçekleştiren birlik personeli, tıbbi desteğe ihtiyaç duyan arkadaşlarına ilk yardım kapsamında atropin iğnesini yaptı. Gazdan etkilenen kişi, atropin iğnesini kendisi yapacak durumda değilse, yardımına ''can dostu'' koşuyor.

Kimyasal harp maddesine maruz kalan bölgeyi belirleyen birlik, kirlenmeye maruz kalan askeri personel ve araçların özel yöntemlerle çok maksatlı temizlenmesini gerçekleştirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber