TDK, 'Türk İşaret Dili' sistemi oluşturacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Nisan 2006 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Türk İşaret Dili" (TİD) sistemi oluşturulacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, işitme özürlü, dil ve konuşma bozukluğu olan bireylerin aile üyeleri ve/veya bakımını üstlenen kişiler ilgili Devlet Bakanlığı'nın açtığı resmi ve özel kurslardan işaret dili eğitimi alma hakkına sahip olacak.

Türk Dil Kurumu (TDK), Özürlüler İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Bakanlık, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ve İşitme Engelliler Federasyonu, Türk işaret dilinin geliştirilmesi için birlikte çalışma yapacak. TDK, Türk işaret dili sistemini oluşturacak, sözlük ve dil bilgisi kitapları hazırlayacak ve yayımlayacak. TİD'in korunması ve geliştirilmesi TDK'nın yetkisi ve güvencesi altında olacak.

TİD'in oluşturulmasında, alanında bilgi ve deneyime sahip akademisyen ve uzmanlardan oluşan bir ekip araştırmalar yapacak. Bakanlık, işitme özürlüler ile dil ve konuşma bozukluğu olan bireylerin eğitim ve iletişimlerinde kullanılmak üzere oluşturulan her türlü araç-gereç ve yayınların temin edilmesi, hazırlanması ve dağıtılmasına yönelik çalışmalar yapacak.

Bakanlık, zorunlu eğitim çağındaki işitme özürlü çocukların işaret dili ile ilgili eğitim araç ve gereçlerini ve yayınları ücretsiz temin edecek.

Gerekli hallerde yurtdışında işaret dili sistemi konusunda bilgi, deneyim ve araştırmaları olan akademisyenler ile işbirliği yapılacak.

TDK, gerektiğinde, işaret dil bilgisi kitabı ve sözlük hazırlanması ve yayımlanmasında, yurtdışında görev yapan kişi ve kuruluşlar ile işbirliği yapabilecek.

KURUL

Yönetmeliğe göre, Türk İşaret Dili Bilim ve Onay Kurulu, oluşturulacak. Kurul, işaret dili ve dil bilimi konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip akademisyenler arasından TDK'nın belirleyeceği 2 asil 2 yedek olmak üzere 4 kişi, TDK'dan 1 asil ve 1 yedek olmak üzere 2 kişi, ÖZİ'den 1 asil ve 1 yedek olmak üzere 2 kişi, Bakanlık'tan 1 asil ve 1 yedek olmak üzere 2 kişi, SHÇEK'ten 1 asil ve 1 yedek olmak üzere 2 kişi, İşitme Özürlüler Federasyonu'ndan 2 asil 2 yedek olmak üzere 4 kişinin katılımıyla oluşturulacak. Kurumlar, kurul üyelerini 2 yıllığına görevlendirecek. Gerekli hallerde kurul üyelerinin görev süreleri en fazla 2 dönem daha uzatılacak. Kurul, TİD ile ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları ile diğer bilgilerin elektronik ortamda yayınlanması için gerekli izni verecek, yayınlanacak yazılı ve görsel eğitim araç ve gereçleri ile konuya ilişkin hazırlanacak her türlü programın esaslarını belirleyecek. 3 ayda bir TDK'da toplanacak olan Kurul'un Başkanı TDK'nın temsilcisi olacak. TİD öğreticisi ve tercümanı yetiştirmek için Bakanlık izni ile kurs açılacak. Başarı gösterenlere kurul onaylı yeterlilik sertifikaları verilecek. TİD öğreticileri, özel öğretim kurumları ile Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak açılan kurslarda görevlendirilebilecek. TİD tercümanlığı, eğitim, sağlık, hukuk, sanat ve spor alanlarında geliştirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber