Emniyet: Gözaltı süresinin artırılması Anayasa değişikliği ile mümkün

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Nisan 2006 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, terör ve organize suçlarda gözaltı süresinin artırılmasının Anayasa değişikliği ile mümkün olduğunu belirterek, bu tür suçlarda savcı ve hakim oluru ile gözaltı süresinin uzatılmasını istediklerini söyledi.

Haftalık bilgilendirme toplantısında, yasadışı göç ve göçmen kaçakçılığı konusunda bilgi veren Çalışkan, Türkiye'nin, doksanlı yıllardan itibaren topraklarından batı Avrupa'ya yönelen, özellikle Afganistan, Irak, Pakistan, İran ve Bangladeş kaynaklı yasadışı göç hareketlerine maruz kaldığını bildirdi.

Sovyetler bloğunun dağılmasından sonra, Romanya, Rusya, Moldova, Ukrayna, Belarus gibi ülke vatandaşlarının Türkiye'ye yöneldiğini vurgulayan Çalışkan, bu kapsamda 1995 yılından bu yana yürütülen yasadışı göçle mücadele çalışmaları çerçevesinde toplam 584 bin 162 yasadışı göçmen yakalandığını kaydetti. Bu yıl içerisinde yapılan çalışmalarda çeşitli uyruklardan toplam 4 bin 23 yasadışı göçmen yakalandığını ifade eden Çalışkan, yakalanan yasadışı göçmenler arasında ilk 5 sırayı Pakistan, Bangladeş, Afganistan, Somali ve Moritanya uyruklu yasadışı göçmenlerin yer aldığını belirtti.

Yasadışı göçü organize eden kişilere yönelik operasyonlarda 1998 yılından bu yana 6 bin 230 kişinin yakalandığını anlatan Çalışkan, bu yıl içerisinde kaçakçı olarak 56 kişinin gözaltına alındığını vurguladı.

Türkiye'de 2004 yılında 157 bin 562 yabancının ikamet izni olduğunu, 2005 yılında yüzde 15'lik artışla bu sayının 178 bin 964 çıktığını belirten Çalışkan, en çok yabancının sırası ile İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Tekirdağ, Antalya, Muğla, Kocaeli ve Adana'da yaşadığını söyledi.

SORULAR

Çalışkan, bir gazetecinin önceki gün TBMM giriş kapısında yaşanan protesto eylemi sırasında polisin yetersiz kaldığını ve gazetecilere zor kullandığını söylemesi üzerine, "Görüntüleri gördüm. Çirkin ve iyi olmayan görüntülerdi. Bu görevliler uyarıldı ve olayla ilgili inceleme yapılıyor" dedi.

Terörle Mücadele Yasası'nda gözaltı süresinin artırılmadığını hatırlatan bir gazetecinin sorusu üzerine de Çalışkan, gözaltı süresinin Anayasa'da 4 gün olarak belirlendiğini bu sürenin arttırılmasının Anayasa değişikliği ile mümkün olabileceğini kaydetti.

Terörle Mücadele Yasası ile ilgili olarak emniyet teşkilatının görüşlerini bildirdiğini ve tasarının hazırlandığını belirten Çalışkan, "Organize ve terör suçlarında gözaltı süresinin savcı ve hakimin talebiyle artırılmasını istiyoruz ancak bu Anayasa değişikliği ile mümkün olabilir" diye konuştu.

Terörist Fehriye Erdal'ın Ürdün'de olduğuna dair haberlerin basında yer aldığının belirtilmesi üzerine Çalışkan, "Arkadaşlarımız Ürdün ile görüştü. Ancak oradan aldığımız bilgi bu kişinin o ülkede olduğunu teyit etmedi" şeklinde konuştu.

Çalışkan, bir gazetecinin İstanbul'da bulunan kamera sistemi MOBESA'nın hukuki altyapısının olmadığına dair müfettiş raporu bulunduğunu ifade etmesi üzerine de, "Müfettiş raporları tavsiye niteliğindedir. MOBESA'nın hukuki altyapı eksikliği olup olmadığının hukuk müşavirliğimizce incelenir, Adalet Bakanlığı ile görüşülür varsa bir eksiklik bu giderilir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber