Rektör Aşkın'ın kasasından yeni bir 'BÇG' çıktı

Haber Giriş : 15 Nisan 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşkın'ın kasasından çıkan Ulusal Takip Koordinasyonu Kurulu (UTKK) imzalı belge Batı Çalışma Grubu (BÇG) benzeri bir yapılanmayı deşifre etti. UTKK'nın hangi birime bağlı çalıştığı bilinmiyor

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın özel kasasından çıkan fişler, istihbarattaki gizli bir yapılanmayı ortaya çıkardı. Rektör tarafından "UTKK" olarak kısa adı verilen Ulusal Takip Koordinasyonu Kurulu'nun bir dönem İçişleri Bakanlığı'na bilgi aktardığı belirlendi. Müdahil öğretim üyelerinin avukatlarından Mustafa Everdi, "Adı UTKK olarak geçen bir birim İçişleri Bakanlığı'na bilgi intikal ettiriyor. Ancak İçişleri Bakanlığı'nda böyle bir birim şu an bulunmuyor. Bakanlık yetkilileri böyle bir birimi ilk defa duyduklarını bildirdi. Batı Çalışma Grubu benzeri bir yapılanma ile karşı karşıyayız sanırım" dedi. Everdi şöyle konuştu: "Ulusal Takip Koordinasyonu Kurulu gibi bir şey. Ancak kimse tam adını bile bilmiyor. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi gibi kuralları mı içeriyor, başka kuralları mı var, nasıl işliyor? Sır gibi, bilen yok. Ancak ortaya çıkartılması için tüm resmi girişimleri yapacağız."

ECEMİŞ UTKK'YI HATIRLAMADI

Avukat Everdi, UTKK ile ilgili olarak dönemin İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muzaffer Ecemiş'in de mahkemeye bilgi vermesini istediklerini belirtti. Avukat Everdi, Ecemiş'in imzasının bulunduğu ve rektör Aşkın'ın kasasından çıkan UTKK raporundan dolayı sorumluolduğunu belirtti. Rektör Aşkın'ın kasasından çıkan "UTKK'dan İçişleri Bakanlığı'na intikal eden yazı ile ilgili olarak Prof. Aşkın'ın açıklamaları" başlıklı gizli belgede, Aşkın UTKK raporunu "düzmece" olarak niteliyor. UTKK raporu ile ilgili üst düzey kamu görevlilerinin kimliklerini bildiğini belirten Aşkın'ın altına imza atarak YÖK'e gönderdiği açıklamalar şöyle: "İlgili yazılarda yer alan bazı ifadeler, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki bölücü ve irticai faaliyetin tarafımdan bilerek organize edildiği veya bu tür faaliyetlere göz yumulduğunu açıkça belirtmektedir.Bu bakımdan İçişleri Bakanlığı'na iletilen yazı doğrudan şahsımı hedef almakta olup bu türden girişimler son bir yıldır hız kazanmış ve bu girişimi Üniversitemiz personelinden sistematik olarak yürüten bir grup maalesef aynı siyasi görüşleri paylaşan bazı üst düzey kamu görevlilerinin de desteği ile (tümünün kimlikleri tarafımdan bilinmektedir) hazırladıkları düzmece ve gerçeği saptıran rapor ve ihbarlarla görevden alınmamı sağlama yönünde bir faaliyet içine girmişlerdir." Aşkın açıklamasının başında, UTKK kaynaklı yazının YÖK'e 13.8.2001 gün ve İzl.Grb.01.03/Ç-159 sayı ile gönderildiğini de bildirdi. Öte yandan Eski İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muzaffer Ecemiş, konuyu hatırlayamadığını söyledi. Ecemiş şöyle konuştu: "Van'la ilgili olayı hatırlamıyorum. 'UTKK' kısaltması da bana hiçbirşey hatırlatmadı. Devletin istihbarat birimi bellidir. Onun dışında kesinlikle birşey olamaz."

UTKK Raporu YÖK'e gitti

UTKK bölücü yıkıcı ve irticai faaliyetler adı altında bir rapor hazırlayarak, İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı İzleme Grubu Başkanlığı'na gönderdi. Dönemin İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muzaffer Ecemiş de Bakan adına raporu 13.08.2001 tarihinde imzalayarak, YÖK Başkanlığı'na gönderdi. Raporda, üniversite yönetimindeki bazı isimlerin Kürt kimliklerini ön plana çıkardıkları, değişik siyasi partilere yakınlıkları, türbanlı öğrencilerin derse girmesine göz yumdukları, PKK sempatizanlıkları gibi olaylar yer aldı. Ecemiş, konunun tetkik edilerek 31.08.2001 tarihine kadar kendilerine bilgi verilmesini istedi. Ancak kısa adı UTKK olan yapının açık adı hiç kullanılmadı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber