E-Dönüşüm Türkiye Projesi'nin gerçekleştirilmesine yönelik kısa dönem eylem planı takvimi uzatıldı.

Haber Giriş : 09 Ocak 2004 07:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

E-Dönüşüm Türkiye Projesi'nin gerçekleştirilmesine yönelik kısa dönem eylem planı takvimi uzatıldı.

Bu arada, e-Ticaret için de büyük önemi olan 'güvenilir elektronik imza' ile ilgili tasarı Adalet Komisyonu'nda kabul edildi

e-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu, e-Dönüşüm Türkiye Projesi'nin kısa dönem eylem planına ilişkin takvimin 2003 yılı içinde tamamlanması gereken etaplarını, 2004 yılına kaydırdı. Bu arada, özellikle e-Ticaret için büyük önem taşıyan Elektronik İmza Kanunu Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçti. e-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu dün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında ikinci kez toplandı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı toplantıda alınan karar ile Kısa Dönem Eylem Planı'nda 2003 yıl sonu itibari ile tamamlanması öngörülen eylemlerin bitiş süresi 2004 yılı nisan ayı sonuna, 2004 yılı ilk çeyreği içinde tamamlanması öngörülen eylemlerin bitiş süresi ise 2004 yılı haziran sonuna uzatıldı.

Toplantıda alınan kararlara göre, kuruluşlar eylem planı çerçevesinde sorumlu oldukları hedeflerin gerçekleşme durumları ile ilgili raporları, üç ayda bir DPT'ye iletecekler.

Elle atılan imzaya eşdeğer

Bu arada, elektronik imzanın hukuki ve teknik yönleri ile kullanımını düzenleyen Elektronik İmza Kanunu Tasarısı, TBMM Bayındırlık ve İskan ile Sanayi ve Ticaret komisyonlarının ardından esas komisyon olan Adalet Komisyonu'nda da kabul edildi. Elektronik ortamda yapılan ve ticari alım satımlar dahil hukuki sonuçlar doğuracak tüm işlemlerde güvenliğin sağlanmasını amaçlayan Tasarı, 'güvenli elektronik imza'yı tanımlıyor ve bunun hukuki sonucu ve uygulama alanını belirtiyor.

Tasarı yasalaştığında, güvenli elektronik imza, elle atılan imzayla aynı hukuki sonucu doğuracak, aynı ispat gücüne sahip olacak, e-imzayla oluşturulan elektronik veriler senet hükmünde sayılacak ve bu veriler, aksi ispat edilinceye kadar kesin delil yerine geçecek. Kanunların resmi şekle veya özel bir törene tabi tuttuğu hukuki işlemler ile teminat sözleşmeleri güvenli elektronik imza ile gerçekleştirilemeyecek.

Elektronik sertifikalarda sahtecilik yapanlara da 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve ağır para cezaları verilebilecek. İşlemlerin denetimini Telekomünikasyon Kurumu yerine getirecek. Tasarı yasalaştıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

E-Dönüşüm Kısa Dönem Eylem Planı ne içeriyor?

Ulusal güvenlik açısından hassas bilgilerin elektronik ortamdaki güvenliğini sağlayacak yasal düzenleme yapılacak.

Tapu Genel Müdürlüğü 'Türkiye ulusal coğrafi bilgi sistemi' , Devlet Personel Başkanlığı Kamu Personeli Kayıt Sistemi', Tarım Bakanlığı 'Tarım Bilgi Sistemi', Sağlık Bakanlığı da 'Ulusal Elektronik Hasta Kayıtları' oluşturacak.

Devlet arşivlerindeki 1 milyon belgeye ait belge görüntüleri internette yayımlanacak.

Yazılım alanında uluslararası düzeyde rekabet edebilir hale gelmemiz için çalışmalar yapacak bir merkez oluşturulacak. Bunun için Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve TÜBİTAK ortak çalışacak.

Okul müfredatları yenilenecek. Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunumu için geliştirilecek projelere bütçeden kaynak sağlayacak finansman modelleri geliştirilecek.

Elektronik imza, senet kadar değerli sayılacak

Günlük yaşamımızda çok önemli yenilikler getirecek Elektronik İmza Kanunu Tasarısı, bundan sonra tanışacağımız kavramları şöyle tanımlıyor:

Güvenli elektronik imza nedir

Münhasıran imza sahibine bağlı olan,

Sadece imza sahibinin tasarrufunda bulunan

Güvenli elektronik imza oluşturma aracı ile oluşturulan,

Nitelikli elektronik sertifikaya dayanarak imza sahibinin kimliğinin tespitini sağlayan,

İmzalanmış elektronik veride sonradan değişiklik yapılıp yapılmadığı anlaşılabilen elektronik imzadır.

Hangi araçlarla oluşturulur

Elektronik imza, imza oluşturma araçlarıyla oluşturulacak. Bunlarda üretilen elektronik imzanın içerdiği verilerin bir eşi daha bulunmayacak,

Bu veriler gizli ve hiçbir şekilde araç dışına çıkarılamaz olacak,

Üçüncü kişiler bunları elde edemeyecek, kullanamayacak, sahtesini yapamayacak nitelikte üretilecek. İmza sahibi dışında kimse değiştiremeyecek.

Elektronik sertfika nedir

İmza sahibinin imza doğrulama verisini, kimlik bilgilerini birbirine bağlayan elektronik kayıttır. Zaman damgası taşır. Elektronik sertfika hizmet sağlayıcıları tarafından verilecek. Elektronik sertfika, Sertifika Mali Sorumluluk Sigortası ile garantiye alınacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber