'MEB'deki 4/C'liler hakkını aramalı'

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Nisan 2006 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB'de yaklaşık 20.000 kişi, 657 sayılı Kanun'un (4-C) statüsünde kısmi zamanlı geçici öğretici olarak görev yapmaktadır. Ancak Danıştay, MEB'in (4-C) statüsünde sözleşmeli öğretmen çalıştırmasına ilişkin Genelge'nin yürütmesini durdurmuştur.

Buna karşılık 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan değişiklikle, MEB'in (4-B) statüsünde sözleşmeli öğretmen çalıştırabilmesine olanak sağlanmıştır.

Memurlar.Net'in 02.04.2006 tarihinde yaptığı ?20 Bin (4-C)'li Öğretmen (4-B)'yi Bekliyor? başlıklı haberde bu durum belirtilmiş ve bir Bakanlar Kurulu Kararı çıkması gerektiği söylenmişti.

Ancak aradan geçen zaman içinde bu konuda hiçbir resmi açıklama yapılmamıştır. AKİM'e (Ak Parti İletişim Merkezi) yapılan başvurulara, MEB tarafından verilen cevaplarda ise ?çalışmalar devam ediyor, yeni eğitim öğretim yılından önce bitirilmesine çalışılıyor? şeklinde oyalayıcı cümleler yer almaktadır.

Üstelik MEB Personel Genel Müdürlüğü'nün kendi internet sitesinde yaptığı bir açıklamada; il içi atamalarında, (4-C)'li öğretmenlerin yerlerinin boş gösterileceği yer almıştır.

Tüm bu gelişmeler, zaten tedirgin durumda bulunan 20.000 kişiyi, iyice umutsuzluğa itmiştir. Bu umutsuzluğu giderebilmek, hakkımızı yasal yollardan arayabilmek için bir çalışma yaptım. Memurlar.Net sitesindeki hak arama yazılarını okuyarak bir dosya hazırladım.

657 sayılı Kanun'un 21'nci maddesine dayanılarak hazırlanmış olan ?Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında? bir Yönetmelik vardır. Bu yönetmeliğin 15'nci maddesi gereğince MEB'deki (4-C)'li öğretmenler de bu yönetmelik kapsamındadır. (4-B)'ye geçme talebimizi resmiyete dökmek için bu yönetmeliğe göre hareket etmeliyiz.

Yönetmeliğe uygun olarak bir dilekçe örneği hazırladım. Bu dilekçeyi okul müdürlüğüne vermemiz gerekiyor. Okul müdürlüğü, dilekçeyi Milli Eğitim Müdürlüğüne, orası da Bakanlığa gönderecek. Bu şekilde talebimizi resmiyete dökmüş olacağız.

Dilekçede, Devlet Memurları Kanunu'na göre (4-C)'li öğretmen çalıştırmanın yasal olmadığı, bu yüzden (4-C)'li öğretmenlerin ya kadroya ya da (4-B) statüsüne geçirilmesi gerektiği anlatılıyor. Bu dilekçeyi veren kişi, kadro veya (4-B)'ye geçmek için gerekli işlemlerin yapılmasını talep etmiş oluyor. Atamaların Bakanlık tarafından ve KPSS puanlarına göre yapılmış olduğu da hatırlatılarak, talebin boş ve yersiz bir talep olmadığı vurgulanıyor.

Bu talebe Bakanlıktan olumsuz yanıt gelirse veya 60 gün hiç yanıt gelmezse dilekçeyi veren kişi, idari mahkemede dava açabilir. MEB'i mahkemeye vermeyi düşünen kişilerin dilekçelerini 30 Nisan'dan önce verdikleri takdirde, 30 Haziran'dan önce dava açmaları mümkün olacaktır. Henüz çalışır durumda iken dava açmanın, mahkemede avantaj sağlayacağını düşünüyorum.

Ayrıca, ataması KPSS puanı olmadan yapılan 2 yılık bilgisayar mezunları da dilekçeden, KPSS puanıyla ilgili kısmı ve kadrolu öğretmen olma talebini çıkararak, (4-B) talebinde bulunabilirler.

ÖRNEK DİLEKÇE

..../.../2005

TARİH:

GÖREVİ :

ÜNVANI :

ADI SOYADI :

BABA ADI :

MEMLEKETİ :

DOĞUM TARİHİ :

MEMURİYETE BAŞLAMA TARİHİ :

SİCİL NO :

DİLEKÇENİN ÖZÜ :

DİLEKÇENİN VERİLDİĞİ MAKAM

.............................OKUL MÜDÜRLÜĞÜNE

?????

Bakanlığımızın ???? tarihinde yapmış olduğu kısmi zamanlı geçici öğretici atamalarında ??. Okuluna ?.. branşında kısmi zamanlı geçici öğretici olarak atandım. ?.. tarihinde ???. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile sözleşme imzalayarak görevime başladım. Halen görevime devam etmekteyim.

Bilindiği gibi yukarıda bahsi geçen atama, Bakanlığımızın 01.09.2005 tarihinde yayınladığı 2005/78 no.lu Genelge'si doğrultusunda yapılmıştır. Bu genelgeye göre atanan kısmi zamanlı geçici öğreticiler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesinin (C) bendine göre geçici personel statüsünde çalışmaktadır.

Yine bilindiği gibi Danıştay, öğretmenliğin, Devlet Memurları Kanunu'na göre asli ve sürekli görevlerden biri olduğu, öğretmenliğin geçici personel statüsünde yapılamayacağı gerekçesiyle söz konusu Genelge'nin yürütmesini durdurmuştur.

Buna karşılık, 31.03.2006 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 5473 sayılı Kanun ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesinin (B) bendinin üçüncü fıkrası değiştirilmiştir. Bu değişiklikle, Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde sözleşmeli personel statüsünde öğretmen istihdam edilebilmesine olanak sağlanmıştır.

Tüm bunlara göre, Devlet Memurları Kanunu ele alındığında; öğretmenliğin, 4. maddenin (A) bendine göre memur statüsünde veya aynı maddenin (B) bendine göre sözleşmeli personel statüsünde yapılabileceği ortaya çıkmaktadır.

Bu nedenle, atamamın Bakanlığımız tarafından ve Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan aldığım puana istinaden yapıldığının da göz önüne alınarak, halen Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesinin (C) bendi kapsamında geçici personel olan statümün, aynı maddenin (A) bendine göre memur veya (B) bendine göre sözleşmeli personel statülerinden durumuma uygun olanıyla değiştirilmesi gerekmektedir.

Bu talebimin değerlendirilerek, gerekli işlemlerin yapılmasını ve sonucunun tarafıma bildirilmesini saygılarımla arz ederim.

Haberi yazan: Mehmet Akif Yiğit

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber