Altında ibre tersine döndü

Altın İran anlaşması etkisini üzerinden atıp yükselişe geçti. Dün son 4 buçuk ayın en düşük seviyesine düşen altın tekrar toparlandı ve son 6 günün zirvesine yaklaştı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2013 12:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Altında ibre tersine döndü

Altın fiyatlarında İran etkisi bir gün sürdü. İran'ın 6 süper güç ile gerçekleştirdiği nükleer program anlaşmasıyla son 4 buçuk ayın en düşük seviyesine 1230 dolara gerileyen altın fiyatları bugün tekrar yönünü yukarı çevirdi.

Altının onsu şu dakikalarda 1251 doların üstünde seyrediyor. Altın en son bir hafta önce 20 Kasım'da 1256 doları görmüştü.

Uzmanlar İran anlaşmasının henüz kapsamlı bir çözüm için bir adım olduğunu söylerken ABD'de ayınlanacak ekonomik veriler ve ABD Merkez Bankası başkan ve üyelerinin açıklamalarının altın üzerinde daha çok etkili olacağını belirtti.

Öte yandan büyük fonların altın pozisyonlarını kapaması da fiyatların yükselişinde etkili oldu.

ESKİ RALLİ GÜNLERİNE GERİ DÖNEBİLİR

Karakaş Atlantis Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş altının ons fiyatının, İran ile BM arasında geçen nükleer programın sınırlandırma görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlanması ile 1.227 dolar seviyelerine kadar gevşeme yaşadığını anımsatarak, altında bir süre daha düzeltme yaşanacağına işaret etti.

Çeyrek altın fiyatlarında son durum...

Altın fiyatlarında düzeltmenin ardından yeniden eski ralli günlerine dönülebileceğini dile getiren Karakaş "Altının ons fiyatı, parasal genişlemenin daraltılacağına ilişkin Fed'den gelen açıklamaların ardından İran'ın da nükleer programda sınırlamayı kabul etmesinin ardından düşüşünü devam ettireceğine yönelik görüşlerin piyasada daha da ağırlık kazandığını söyleyebiliriz. İran'la varılan anlaşma sonucunda İran'a uygulanan yaptırımların kalkmasıyla, İran petrolünün rahat dolaşımıyla beraber petrol fiyatlarının ucuzladı. Bu durumun küresel ekonomi üzerindeki girdi maliyetlerini aşağı çekeceği düşüncesiyle altının ons fiyatındaki düşüşü hızlandıracağını düşünsek, yaklaşık 2 yıldan bu yana altının ons fiyatında ciddi bir düzeltmenin yaşandığını göz ardı edemeyiz." diye konuştu.

GÖZLER ABD VERİLERİNDE

Bugün ABD'de TSİ saat 15:30'da Ekim ayı konut başlangıç verileri açıklanacak. ABD'de Ekim ayı 925 bin konut başlangıcı adedi bekleniyor. Uzmanlar bu rakamın çok altında kalınması durumunda altının yeni bir yükseliş yaşayabileceğini belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber