Hava Kuvvetleri eski Komutanı Fırtına'ya tazminat şoku

Haber Giriş : 16 Nisan 2006 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK'da paşalara yönelik ceza davalarının ardından bir ilk daha yaşandı. Emekli Hava Yüksek Mühendis Albay Dr. Osman Yıldırım, Hava Kuvvetleri eski Komutanı Halil İlrahim Fırtına hakkında 50 bin YTL'lik manevi tazminat istemiyle dava açtı.

Generaller hakkında açılan ceza davaları devam ederken ilk kez bir kuvvet komutanı hakkında 'mahkeme kararını uygulamamayarak görevini kötüye kullandığı" iddiasıyla manevi tazminat davası açıldı. Emekli albay Osman Yıldırım, Hava Kuvvetleri Eski Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına hakkında 50 bin YTL'lik manevi tazminat istemiyle dava açtı.

Hava Harp Okulu'nda Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak görev yaparken Komutanlık görevine atanan ve daha sonra da Ankara'da Hava Lojistik Komutanlığı Satınalma ve Muayane Komutanlığı Başkanlığı'na atanan Hava Yüksek Mühendis Albay Dr. Osman Yıldırım, Hava Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ile birlikte İzmir Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Erol Ortaç, Hava Kuvvetleri Personel Daire Başkanı Tuğgeneral Hasan Küçükakyüz, Tuğgeneral Mustafa Çotuksöken ve Kurmay Albay Kubilay Selçuk'u da dava etti. Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açılan davada Fırtına ve diğer davalıların 'mahkeme kararını uygulamamak' suçunu işledikleri iddia edildi. Davanın ilk duruşması 3 Mayıs tarihinde yapılacak. Fırtına ve diğer davalıların avukatlığını Serdar Öztürk ve Sarper Üstündağ üstlendi.

İKİ ASKERİ BİRBİRİNE DÜŞÜREN SÜREÇ

Orgeneral Fırtına ve diğer davalılardan 50 bin YTL manevi tazminat isteyen emekli albay Yıldırım, dava dilekçesinde, "Hava Harp Okulu'nda Elektronik Mühendislik Bölüm Başkanlığı görevindeyken Hava Harp Okulu Komutanlığı görevine 2004 yılında, 2004-2005 yılında da bu görevden Genelkurmay Başkanlığı Sağlık Komutanlığı Bakım Onarım Fabrika Müdürlüğü görevine, bu görevden de Hava Lojistik Komutanlığı Satınalma ve Muayene Komutanlığı Başkanlığı'na atandığını, son atandığı görev yerinin ise Ankara" olduğunu bildirdi. Yıldırım'ın dilekçesine göre emekli albay Yıldırım'ı emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Fırtına hakkında dava açmasına yol açan süreç şöyle gelişti:

Davacı Yıldırım, ilk atandığı iki görevin iptali için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne(AYİM) dava açarak, yürütmenin durdurulması ve işlemin iptalini talep etti. AYİM 1. Dairesi, işlemin iptali yönünde 25 Ocak 2005 tarihinde karar verdi. Yıldırım, Hava Lojistik Komutanlığı Satınalma ve Muayene Komutanlığı Başkanlığı'na atanmasına ilişkin olarak yapılan işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle yeniden AYİM'e dava açtı. AYİM 1. Dairesi, 8 Şubat 2005 tarihinde işlemin iptaline karar verdi.

Atandığı görevlere ilişkin olarak AYİM'den iptal kararı alan Yıldırım, bunun üzerine Milli Savunma Bakanlığı aleyhine yargı kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle 5 bin YTL'lik manevi tazminat talebiyle dava açtı. Mahkeme, Yıldırım'ı haklı bularak, idareyi 500 YTL manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Yıldırım, son olarak emekli Orgeneral Fırtına'nın da aralarında bulunduğu dört komutan hakkında da tazminat davası açtı. Mahkeme kararlarını gereği gibi uygulanmadığı için davalıların hepsinin bundan mütelsilen sorumlu olduğunu belirten Yıldırım, 50 bin YTL manevi tazminat talep etti.

ZARAR ETTİRİLDİM EMEKLİLİĞİMİ İSTEMEK ZORUNDA KALDIM

Davacı Yıldırım, dilekçesinde eşinin İstanbul Üniversitesi'nde kimyager olarak görev yaptığını, çocuklarının İstanbul da okuduğunu, çocuklarını ve eşini Ankara'ya getirmesinin zarar etmesin neden olduğunu ve bu işlemler sonucunda 25 Ocak 2006 yılında da emekliliğini talep etmek zorunda kaldığını vurguladı. Yıldırım, dilekçesinde şu görüşlere de yer verdi:

"Kamu personeli, bilerek ve isteyerek görevi kötüye kullandığında idarenin işlem alanı dışına çıkmış ve kişisel kusur işlemiştir. Danıştay'ca verilen yürütmeyi durdurma veya iptale ilişkin kararların uygulanmaması kamu görevlilerinin ödence ile sorumlu tutulması için yeterlidir. Mahkeme kararları biçimsel olarak uygulanmasına rağmen, fiilen uygulanmamıştır. Bu nedenle zarar doğmuştur."

ÖZKÖK, FIRTINA'YI İNCELİYOR

Emekli albay Osman Yıldırım'ın, Hava Kuvvetleri Eski Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına hakkında 50 bin YTL'lik manevi tazminat talebiyle açtığı dava Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği'ne de bildirildi. Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği'nin Fırtına hakkında 'görevi suistimal' iddiasıyla soruşturma açıp açmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Yıldırım'ı mahkeme kararına rağmen göreve başlatmayan Fırtına'nın 'görevi suistimal' suçunu işleyip işlemediğine ve Fırtına hakkında soruşturma açılıp açılmayacağına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök karar verecek.

Özkök, Fırtına hakkında soruşturma açılmasına vize verirse, ilk kez bir Hava Kuvvetleri eski komutanı yargı önüne çıkmış olacak. Fırtına hakkında dava açılması halinde yargılama Genelkurmay Mahkemesi'nde yapılacak.

Yolsuzluk ve usulsüzlüklerle mücadele konusunda hassasiyetiyle tanınan Orgeneral Özkök'ün, eski kuvvet komutanı Orgeneral Fırtına hakkında soruşturma izni verip vermeyeceği merak konusu.

Deniz Kuvvetleri eski komutanı Oramiral İlhami Erdil'in yargılanmasına izin verdikten sonra görevi başındaki 3. Kolordu Komutanı Orgeneral Ethem Erdağı hakkında da yargılama izni veren Özkök'ün Fırtına hakkında nasıl bir karar vereceği netlik kazanmadı.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber