Askeri yargıya 'sürünceme' iması

Haber Giriş : 16 Nisan 2006 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili iddiaların taslak rapordan ayıklandığı TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu'nun raporunda, Umut Kitabevi'nin bombalanmasıyla ilgili halen tutuklu bulunan Astsubay Ali Kaya hakkındaki bir iddia nedeniyle yürütülen soruşturmanın "sürüncemede bırakıldığı" iması yer aldı.

Şemdinli Araştırma Komisyonu raporunda, tutuklu Astsubay Ali Kaya hakkında, "sahte belge düzenlemek" iddiasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2003 yılında görevsizlik kararı vererek Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığına gönderdiği dosya ile ilgili ancak 2006'da hazırlık soruşturması başlatıldığına dikkat çekildi.

Şemdinli Raporuna göre, Umut Kitabevi'nin bombalanması olayının şüphelilerinden tutuklu Astsubay Ali Kaya hakkında 1998 yılında Diyarbakırlı işadamı Mehmet Ali Altındağ tarafından, kendisinin PKK terör örgütüne yardım ettiğine ilişkin "sahte belge düzenlemek" iddiasıyla ilgili olarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise "görevsizlik" kararı vererek dosyayı Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi. Bu Savcılıkça da ancak 2006 yılında bu iddia kapsamında Astsubay Ali Kaya hakkında "hazırlık soruşturması" başlatıldı.

Olay tarihinin 1998 yılı olduğu dikkate alındığında, bu soruşturmanın neden bu tarihe kadar bekletildiği, bir sonuca varılamadığı, yargısal işlemin halen neden soruşturma aşamasında olduğunun anlaşılamadığı vurgulanan raporda, "Söz konusu soruşturmanın geciktirilmesi halinde davanın zamanaşımına uğrayabileceği muhtemel görülmektedir" denildi.

Raporda, bu nedenle, ilgili yargı mercilerince tesis edilen işlemin hukuka uygun olup olmadığı, soruşturmanın sürüncemede bırakılıp bırakılmadığının belirlenmesı amacıyla durumun Adalet Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nca incelenmesinin gerekli olduğu değerlendirmesine yer verildi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber