Kalp kapakçığında SGK ile pazarlık krizi

10 yaşındaki Melike, SGK ve ithalatçı firma arasındaki ücret krizi çözülemediği için 6 aydır kalp ameliyatı olmayı bekliyor. Melike'nin kalbinin sağ tarafına takılması gereken kapakçık için SGK 44 bin TL fiyat belirlerken, kapakçığı satan firma en az 53 bin TL istiyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 27 Kasım 2013 10:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kalp kapakçığında SGK ile pazarlık krizi

İSTANBUL'da doğuştan kalbi delik olana Melike 3 ve 5 yaşındayken 2 kez ameliyat oldu. Damarları düzeltilen, kalp kapakçığı değiştirilen Melike'nin 3. kez kalp kapağının değiştirilmesi gerekti. Açık kalp ameliyatının Melike için risk oluşturacağını söyleyen doktorlar, damardan girip ameliyatsız yapılan transkateter (TAVI) yöntemle kalbin sağ kapakçığının değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Ama Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan son değişiklikle bazı kapağın fiyatlarını 63 bin TL'den 44 bin TL'ye indirdi. SGK'nın belirlediği fiyatı düşük bulan firmalar kamu hastanelerinin ihalesine girmeyince, Melike ameliyat olamadı.

6 AYDIR BEKLİYOR

SGK ile ithalatçı firmalar arasındaki çekişme nedeniyle Melike'nin 6 aydır ameliyat beklediğini söyleyen Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Klinik Şefi Prof. Dr. Ender ödemiş, "Melike'nin kurtuluşu, stent kılıfı içerisine yerleştirilen biyolojik kapağın kalbe takılmasıyla mümkün. Bu kapağı iki firma yurtdışından getiriyor. 63 bin TL'ye satılan TAVI kapağını SGK 44 bin TL'ye düşürdü. Firma ısrar edince SGK fiyatı 53 bin TL'ye çıkardı ve anlaştı. Ancak SGK sol tarafa takılacak TAVI için 53 bin TL ödeyeceğini, kalbin sağ taraftaki akciğer atardamarına takılacak TAVI için 44 bin TL ödeyeceğini bildirdi. Firma ise 44 bin TL'den satmamakta ısrarlı" dedi.

SGK, Melike Başer'in ameliyatında engel yok

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber