Millî Eğitim Bakanlığı, bünyesindeki öğretmen sayısını 545 bin, öğretmen açığını ise 105 bin civarında belirledi.

Haber Giriş : 09 Ocak 2004 17:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı, bünyesindeki öğretmen sayısını 545 bin, öğretmen açığını ise 105 bin civarında belirledi.

Millî Eğitim Bakanlığı, bünyesindeki öğretmen sayısının 545 bin olduğunu belirledi. Çeşitli kayıtlarda yer alan 600 bini aşkın öğretmen sayısının yanlış olduğu; yanlışlığın ölüm, emeklilik ve meslekten ayrılmaların sağlıklı şekilde bildirilmemesinden kaynaklandığı kaydedildi. Türkiye'deki öğretmen açığı ise 105 bin kişi civarında.
Bakanlık, merkez ve taşra teşkilatlarının internet üzerinden iletişimini sağlayan İl Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetim Bilgi Sistemi (İLSİS) aracılığıyla öğretmen sayısı ve öğretmen açığına ilişkin bilgileri yeniledi. 3 ay süren ve 31 Aralık 2003 tarihi itibariyle sonuçlandırılan verilerin yenilenmesi işlemi, MEB merkez teşkilatında öğretmenlere ilişkin sayısal verilerde ciddi değişiklikleri ortaya koydu.
İLSİS'ten elde edilen veriler, başta Milli Eğitim Bakan Hüseyin Çelik olmak üzere birçok yetkilinin dile getirdiği ?600 bini aşkın öğretmenimiz var? bilgisinin yanlış olduğunu ortaya koydu. MEB'in bünyesindeki öğretmen sayısının bilinenin aksine yaklaşık 55 bin kişi az olduğu ve 2003 yılının sonu itibariyle Bakanlık bünyesindeki öğretmenlerin toplamının 545 bin civarında bulunduğu belirledi.
Öğretmen sayısında ortaya çıkan farkın 2000 yılında tam kullanımına başlanan İLSİS'e illerin sağlıklı bilgi girmemesinden kaynaklandığı öğrenildi. İl milli eğitim müdürlüklerinin emekliye ayrılma, meslekten ayrılma, ölüm ve diğer bakanlıklara geçme sonucunda boşalan kadroları bildirmediği kaydedildi.
İLSİS verileri öğretmen açığı konusunda da Bakan Çelik'i yalanladı. Çelik'in ?Öğretmen açığımız yok dağılımda sorun var? görüşünün aksine Bakanlığın toplam 105 bin öğretmene ihtiyaç duyduğu belirlendi.
Öğretmen açığının en fazla olduğu branş ise İngilizce'de. Türkiye genelinde toplam 17 bin İngilizce öğretmeni ihtiyacı bulunuyor. İngilizce'yi sırasıyla 8 bin 500 kişi ile rehber, 6 bin 400 kişiyle sınıf, 4 bin 900 kişiyle matematik, 4 bin kişiyle bilgisayar, 2 bin 600 kişiyle Türkçe, bin 700'er kişiyle Türk dili ve ebediyatı ile beden eğitimi, bin 600 kişiyle din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği izledi.

nethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber