Polis ne yapacağını bilmiyor

Haber Giriş : 17 Nisan 2006 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hürriyet gazetesi yazarı Mehmet Y. Yılmaz, Vestel Manisaspor-Fenerbahçe maçındaki olayları köşesine taşırken, bir de iddiada bulundu: "Polis ne yapacağını bilmiyor!"

MANİSA'da maçtan sonraki olaylar bize bir kez daha gösterdi ki Türkiye'de polis, özellikle spor karşılaşmalarındaki taraftar taşkınlıklarına nasıl müdahale edeceğini bilmiyor.

Diyarbakır'da polisin tribünlerde taşkınlık yapan seyirciye gereksiz müdahalesi sonucu olayların büyümesinin ardından da bunu hatırlatmıştım.

Tribünlerde etrafları tel örgüyle çevrili olarak oturan seyircinin ne yapacağı belli: Eline geçirdiğini sahaya atacak, bir süre sonra da sakinleşip oturacak.

Bu esnada polisin tribünlere elinde copla dalması ise olayları yatıştırmak yerine tam tersini yaratıyor. Olay bu sefer polis-seyirci çatışmasına dönüyor, hiç suçu olmayan birçok insan gereksiz yere dayak yiyor, yaralanıyor.

Böyle olaylarda yapılması gereken tek şey, polisin olay bölgesini kendisi için de güvenli bir mesafede çember altına alması ve seyircinin sakinleşmesini beklemek olmalı.

Bu süre içinde olay çıkaranların ve kışkırtıcıların tespit edilmesi ve yasaların gerektirdiklerinin yapılmasının sağlanması için daha sonra tek tek toplanmaları gerekiyor.

Bu yapılacağına copla seyircilerin arasına girmek, yerde yatan ve zaten yürüyecek hali olmayan sakatları bile dövmek, bize polisin aslında bu tür olaylarda ne yapacağını hiç bilmediğini gösteriyor.

Polisin elinde copla kalabalıkların arasına dalması bir güvenlik sağlama yöntemi olamaz. Çünkü bu yöntem, aslında olay çıkaran holiganlardan korunması gereken masum insanlara zarar veriyor.

Mehmet Y. Yılmaz / Hurriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber