14 dakika rüşvet saydı

Haber Giriş : 18 Nisan 2006 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapıkule Gümrük'teki gizli kamera kayıtlarında sanıklar 5 bin 592 kez rüşvet alırken ya da paraları paylaşırken görüntülendi.

Bir zanlının para sayma görüntüsünün dakikalar sürdüğü davada Savcı, sanıklar için 16 yıla kadar hapis cezası istedi.

Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki rüşvet operasyonunda tutuklanan 60 gümrükçü bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Gizli kamera görüntülerinin izlendiği duruşmada bir sanığın para sayma görüntüsünün 14 dakika sürmesi dikkat çekti. 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak olan gümrük ve gümrük muhafaza memurları, sayısının fazla olması nedeniyle, mahkeme ortamı sağlanan Edirne Ticaret Borsası Konferans Salonu'na getirildi.

Sanıkların 3 zırhlı araçla getirildikleri binanın önünde, polis ve jandarma tarafından geniş güvenlik önlemi alındı. Polis ve Jandarma ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri altında tek tek salona alınan sanıkların yakınları basın mensuplarının görüntü almasını engellemeye çalıştı.

Edirne Cumhuriyet Savcısı Mahmut Kaan Yüksel tarafından hazırlanan 51 sayfalık iddianamenin Edirne Birinci Ağır Ceza Mahkemesi'nde okunması ile başlayan duruşmada sanıkların görüntüleri tek tek izlendikten sonra savunmaları istendi.

Borsa salonu tutuklu 60 sanık, 65 sanık avukatı, avukat yakınları ve basın mensupları için ayrı bölümler olmak üzere düzenlendi. Duruşmanın yapılacağı salonda gizli kameralarla çekilen rüşvet görüntülerinin izlenebilmesi için özel perde ve gösterim sisteminden yararlanıldı. Cumhuriyet Savcısı Mahmut Kaan Yüksel, gizli kamera kayıtlarının incelenmesinde 5 bin 592 kez rüşvet alırken, para sayarken ve paraları paylaşırken görüntülenen sanıkların 16 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmalarını istedi. Bir sanığın para sayma görüntüsünün 14 dakika sürmesi dikkat çekti.

90 kişi gözaltına alınmıştı

Kapıkule Sınır Kapısı'nda görev yapan gümrük ve polis memurlarına yönelik, teşekkül halinde rüşvet ve irtikap suçlaması ile 22 aralık 2005'te yapılan operasyonda, 62'si gümrük, 28'i polis memuru olmak üzere toplam 90 kişi gözaltına alınmıştı. Polis memurlarından biri, takipsizlik kararı sonucu serbest bırakılmıştı. Nöbetçi Mahkeme'ye sevk edilen zanlılardan 55 gümrük memuru ile 19 polis memuru tutuklanmış, 7 gümrük memuru ile 8 polis memuru tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Gazetecilere saldırdılar

SANIKLARIN binaya sokulmaları sırasında, sanık yakınları basın mensuplarının görüntü alınmasını engellemeye çalıştı. Sanık yakınları gazetecilere saldırarak, fotoğraf çekmeleri ve görüntü almalarını engellemek için müdahalede bulundu. Bazı gazetecilerin tartaklandığı ve kameralarının ellerinden alınmak istendiği olayda, sözlü sataşmalar da yaşandı. Taşkınlık yapan sanık yakını bir kişi jandarma tarafından, olay yerinden uzaklaştırıldı.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber