Çine'de güneş enerjisi kurulacak

İl Genel Meclis Üyesi Muharrem Akdam, Karahayıt köyü yakınlarında kuracakları güneş enerjisi sistemiyle çiftçinin üzerindeki enerji yükünü yarıya indireceklerini kaydetti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2013 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çine'de güneş enerjisi kurulacak

İl Genel Meclis Üyesi Muharrem Akdam, Karahayıt köyü yakınlarında kuracakları güneş enerjisi sistemiyle çiftçinin üzerindeki enerji yükünü yarıya indireceklerini kaydetti.

Akdam, gazetecilere yaptığı açıklamada, Aydın İl Genel Meclisi'nden kabul edilen son bütçeden Çine'ye 3 milyon lira ayrıldığını söyledi.

Güneş Enerjisi Projesi ihalesi yapılması için Aydın İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünden ödenek ayrıldığına işaret eden Akdam, aralık ayının ikinci haftasında ihaleye çıkacaklarını, 2014 yılının mart ayında projenin faaliyete geçeceğini belirtti.

Çine Karahayıt Köyü mevkisinde Devlet Su İşleri'nin (DSİ) "pompa1 ve pompa2" sulama hatları olduğunu söyleyen Akdam, "Buraları sulaması için geçen yıl AYDEM'e 170 bin lira ödenek verildi. Her yıl bu paradan kurtulmak ve kalıcı çözüm bulmak için güneş enerji sistemiyle elektrik üretmeyi düşündük. Bütçe görüşmelerinde Aydın İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünden ödenek ayrıldı" dedi.

Kurulacak sistemin saatte 138 kilovat enerji üreteceğini belirten Akdam, "12 ayda 127 bin 770, 51 ton karbondioksit salınımı önleyecek. 12 ayda 150 bin lira civarında elektrikten tasarruf edeceğiz. Tükettiğimiz enerjiyi bu sistemle kendimiz üreteceğiz. 12 ayda 296 bin kilovat enerji üretecek" diye konuştu.

Topçam Sulama Birliğinin pompa2'de 130 lira, pompa1'de 100 lira ve cazibeli 45 lira fiyat belirlediğini kaydeden Akdam, "Ürettiğimiz enerji ile sulama fiyatları otomatik olarak aşağıya inecek. Topçam Sulama Birliği 12 köy ve merkeze hitap ediyor. Buraya kayıtlı bin 400 çiftçimiz var. Maliyetleri düşürerek üreticinin cebine para koymuş olacağız" dedi.

Akdam, Çine Köylere Hizmet Götürme Birliğine 690 bin lira para aktardıklarını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber