MGK'ya tırpan

Haber Giriş : 20 Nisan 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivilleşme yolunda bir adım daha atılıyor İç ve dış güvenliği koordine etme görevi Başbakanlık'a geçecek Kurulun ?etkinliği? azaltılacak

TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edilen bir tasarıyla bu yönde ilk adım atıldı

Başbakanlık'taki ?Güvenlik İşleri Başkanlığı? kaldırılacak Yerine, Dışişleri Bakanı Gül'ün başkanlığındaki ?Mini MGK? denilen ?Terörle Mücadele Yüksek Kurulu?nun da bağlanacağı ?Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü? kurulacak

Dış politikada da by-pass edildi...

Böylece, iç ve dış güvenlik ile terörle mücadelede politika oluşturma ve koordinasyon görevini MGK değil, Başbakanlık üstlenecek Öte yandan, bir süre önce, BUGÜN'ün duyurduğu ?Ulusal Stratejik Konsept?le ilgili hazırlığın da MGK'da değil, Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştı....

AK Parti Hükümeti'nin, 2003 yılında sivilleştirmek amacıyla kuruluş yasasında değişikliğe gittiği ancak askerin etkisinden halen kurtulamadığını saptadığı Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK), iç güvenlik görevlerini tırpanlamaya hazırlandığı öğrenildi

Hükümetin, TBMM'de yasalaşmayı bekleyen bir kanun tasarısıyla Başbakanlığın görevleri arasına, "İç güvenlik, dış güvenlik ve terörle mücadele konusunda görevli kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlama görevini" ekleyerek, bu tırpanlama işlemini yerine getireceği belirtildi...


Yaklaşık iki hafta önce TBMM İçişleri Komisyonu'ndan geçen ve "Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" olarak geçen tasarıya göre, Başbakanlık Merkez Teşkilatı Ana Hizmet birimleri arasında yer alan "Güvenlik İşleri Başkanlığı" kaldırılarak yeni bir ana hizmet birimi olarak "Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü" kurulacak. Yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'na gitmeden önce Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak. BUGÜN'e konuşan Başbakanlık yetkilileri, yasalaşması halinde, bu kanun tasarısı ile MGK'nın iç güvenlik işlerinden kaynaklanan görevlerinin örtüşeceğine dikkat çekerek, böylece kurulacak Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nün MGK'nın iç güvenlik görevlerini üstleneceğini söylediler. Aynı yetkililer, "MGK da demokratikleşme tamamlanmadı. Başbakanlık ile MGK arasında sürtüşme yaşanıyor" dediler.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün başkanlığında olan ve "Mini MGK" olarak da tanımlanan Terörle Mücadele Yüksek Kurul'nun da yeni kurulacak Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'ne bağlanacağı belirtiliyor.

Yetkililer, hükümetin yakında açıklayacağı Güneydoğu için öngörülen ekonomik ve sosyal paketin yürütülmesinden de aynı genel müdürlüğün sorumlu olacağına dikkat çektiler.

MGK'DAKİ ASKER AĞIRLIĞI

Askerin siyaset üzerindeki etkisinin yasal dayanağını oluşturan MGK, Türkiye'nin askeri alanda yaptığı ilk büyük reform olmuş ve başına sivil bir kişi olan Büyükelçi Yiğit Alpogan getirilerek, yasasında yapılan değişiklikle faaliyetleri üzerindeki sır perdesi kaldırılmıştı.

2003 yılında yapılan bu yasal değişiklik ve yayımlanan yönetmelikle, TSK'nın siyasi yaşamdaki etkin konumuna yasal zemin oluşturan MGK faaliyet ve kararları, Bakanlar Kurulu'na tavsiye düzeyine indirilirken, MGK'daki asker sayısı beş olarak muhafaza edilmiş, sivil sayısı da yediye çıkartılmıştı. Hükümet yetkilileri, bu yasal değişikliğin üzerinden yaklaşık üç yıl geçmesine karşın hem kadro hem de politikaların belirlenmesi anlamında MGK'nın asker üyelerinin siyasi otoritenin görüşleri ile örtüşmeyen iç güvenlik politikaları oluşturarak, bunu hükümete empoze ettiklerini belirttiler.

Nitekim Avrupa Birliği'nin (AB) 9 Kasım 2005 yılında yayımladığı İlerleme Raporu'nda da, halen yürürlükte olan MGK'nın 2a maddesinin, milli güvenlik konusunda geniş bir tanımı ve yorumu içermesine eleştiri yöneltiliyor. Bu maddeye göre milli güvenlik; Devletin anayasal düzeninin, milli varlığının, bütünlüğünün, milletlerarası alanda siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik dahil bütün menfaatlerinin ve ahdi hukukunun her türlü iç ve dış tehditlere karşı korunması ve kollanmasını öngörüyor.

Sayıları 200'ü bulan MGK'da çalışanların yarısını, idari memur ve hizmetli oluştururken, kalanı sivil ve asker uzmanlardan oluşuyor. MGK Genel Sekreterliği'nde biri Genel Sekreter Yardımcısı Tümgeneral Orhan Akbaş, diğeri de tuğgeneral olmak üzere iki aktif general ile çeşitli rütbelerde 10 ila 15 arasında aktif asker görev yapıyor. Buna ek olarak 40 kadar da çeşitli rütbelerde emekli askerler görev yapıyor.

DIŞ GÖREVLERİ DE TIRPANLANDI

Asker etkisinin sürdüğü gerekçesiyle MGK'nın, bilinenin aksine dış politika alanında da yetkilerinin bir süredir tırpanlandığı ortaya çıktı. Nitekim, BUGÜN'ün yaklaşık bir ay önce ortaya çıkardığı ve Türkiye'nin bir Ulusal Stratejik Konsept hazırladığı yolundaki haberinde de vurgulandığı üzere, bu konsept, MGK da değil Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanıyor.

MGK'nın dış politika alanında hazırladığı görüşleri, Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği ve mevcut durumda en önemli işlevinin, iç güvenlik konularında fikir üretip, uygulanması konusunda asker üyeler yoluyla etkin konumunu sürdürmesi olduğu ortaya çıktı.

Dolayısıyla, Başbakanlığa bağlı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nün, MGK'nın bu işlevini de üstlenmesiyle birlikte kurulun önem ve işlevinin önemli ölçüde azalacağı ve belki de asker üye sayısının daha da azaltılması yoluna gidileceği de başbakanlık yetkilileri tarafından belirtiliyor.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber