?Meslekten ihraç, trafik suçuna idam cezası gibi'

Haber Giriş : 21 Nisan 2006 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı meslekten ihraç etti. Karara TBMM Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonu üyeleri tepki gösterdi: Trafik suçuna, idam cezası verildi.

Şemdinli iddianamesini hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla meslekten ihraç edilmesi, siyasi arenada yankı uyandırdı. TBMM'de oluşturulan Şemdinli Araştırma Komisyonu'nun AK Partili ve bazı CHP'li üyeleri, olaya tepki gösterdi. AK Parti Sakarya Milletvekili ve Şemdinli Komisyonu Üyesi Ayhan Sefer Üstün, kararın yargı bağımsızlığını töhmet altında bırakacağını savundu. Üstün, ?Kırmızı ışıkta geçmeye idam cezası verilmiştir.? yorumunda bulundu. CHP'li komisyon üyesi Mesut Değer de savcının kusurlu olduğunu; ancak cezayı da ?ağır' bulduğunu söyledi.

Şemdinli olayına ilişkin hazırladığı iddianamede, komisyona konuşan Diyarbakırlı işadamı Mehmet Ali Altındağ'ın ifadelerinden hareketle Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a yönelik suçlamalara yer veren Sarıkaya, iddianame nedeniyle büyük eleştiri almıştı. HSYK'nın Sarıkaya'yı meslekten ihraç kararı, Şemdinli olaylarını aylardır tartışan TBMM Araştırma Komisyonu'nda büyük yankı buldu. Komisyon sözcüsü Üstün, kararın Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri zora sokacağını vurguladı. Üstün, ?En fazla üzüldüğüm, yargı bağımsızlığını savunacak makamların, bunu ortadan kaldıracak kararları almasıdır. Savcılar görevini yaparken usul hataları yapabilir. HSYK'nın bu düşünceyle tüm savcıları meslekten ihraç etmesi gerekir.? dedi. AK Parti Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu, kararı ?ağır' bulduğunu belirtirken, ?Kınama cezası verilebilirdi, ihraç ağır bir ceza oldu. İddianame bu kararı hak etmiyor. Bu karar iddianame yazacak tüm savcıları etkisi altına alacaktır.? diye konuştu. AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, ?Alınan karar vahimdir. Askerin yargı üzerindeki vesayetini başlatır. Savcının hataları olabilir. Ama bu hatalar meslekten ihracı gerektirmez. Alınan karar hakimlerin bundan sonra bağımsız olarak karar vermelerini olumsuz etkileyecek bir karardır.? görüşlerini dile getirdi.

CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan savcının meslekten ihraç edilmesi büyük bir haksızlık olduğunu söyledi. Kararı siyasi olarak değerlendiren Canan, ?Savcı, Şemdinli'deki olayların aydınlanması için yapılmasını gerekeni yaptı. Son zamanlarda savcıyla ilgili ortaya atılan iddialar, iddianameye sadece Kara Kuvvetleri Komutanlığı cephesinden baktıklarını ortaya çıkarmıştır. Kurul haksız bir karar almıştır ve ihraç çok ağır bir sonuçtur. Savcı bunu hak etmedi. Bundan sonra buna benzer eylemlerin soruşturulmasına Türkiye'de yer kalmamıştır. Bu tür olayların derin devlet ilişkisini araştırmak zorlamıştır. Bu karar bölge halkını daha da tedirgin ederek devlete güveni azaltacaktır. Savcının tespit ettiği hususlar ortaya çıkarılsaydı Kürt sorununun demokratik çözümü olacaktı. İhraç edilmesi olayları tamamen çözümsüzlüğe sürüklemiştir.? dedi. CHP'li Değer de savcının iddianamesinin yanlışlarla dolu olduğunu; ancak verilen kararı da ?ağır' bulduğunu belirtti. CHP'li Ahmet Ersin ise hayatında ilk kez karşılaştığı bu karara destek verdi. Ersin, şöyle konuştu: ?Savcı maalesef, öyle bir iddianame hazırlayarak görev yetki sınırlarını aştı. Dolayısıyla bu davranışı nedeniyle kurumları karşı karşıya getirmiştir.? CHP'li Sırrı Özbek ise ?Bence gecikmiş bir karar.? yorumunda bulundu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber