Her çocuk annesinden artık sigortalı doğacak

Haber Giriş : 21 Nisan 2006 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nı Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplayan ve sağlık hizmetlerini ayıran yasa, Türk halkının hayatında köklü değişikler yapacak. En büyük reform ise 18 yaşına kadar herkesin sigorta kapsamında olması...

TBMM'de önceki gün kabul edilen Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'yla Türkiye sosyal güvenlikte yeni bir döneme başladı. 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek yasa, sosyal yaşantıda köklü değişiklikler getiriyor. Buna göre 18 yaşına kadar herkesin sağlık sigortası olacak. Çocuğu olmayanlara iki kez tüp bebek imkanı verilecek. Artık babalara da emzirme yardımı verilecek.

Erkek çocuklar ile dul eşlere bir defaya mahsus, bir yıllık maaş kadar evlilik yardımı yapılacak. Tüm emekli maaşlarında yükselme olacak. Yasa, emeklilik yaşı ve prim gün sayısını arttırırken, 1 Ocak 2007'den önce bir gün dahi sigortalı olanlar için emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı değişmiyor.

İşte, Türk ekonomisinin en büyük kara deliği olarak gösterilen SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı'nı ortadan kaldırıp, Türk sosyal hayatında köklü değişiklik yapacak düzenlemeler:

Çocuk sağlığına devlet güvencesi

Herkes 18 yaşına kadar Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olacak.

Her Türk vatandaşı, vatansızlar, sığınmacılar ve 1 yıldan uzun süre Türkiye'de yaşayan yabancılar GSS'li olacak. GSS ile bakmakla yükümlü olduğu kişilere koruyucu sağlık hizmetleri, ayakta, yatarak veya acil sağlık hizmetleri verilecek.

Prim borcunu ödememiş olsalar dahi, analık halinde bulunanlara, tıbben başkasının yardımına muhtaç olanlara, iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde, bildirimi zorunlu olan bulaşıcı hastalıklarda, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinde, afet ve savaş halleri, grev ve lokavt durumları ve acil hallerde hiçbir koşul aranmaksızın sağlık hizmetleri ücretsiz olacak.

Emekli olma yaşı 2048'de 65 olacak

Yeni kanuna göre emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9 bin gün prim ödemiş olma şartı aranacak. Halen kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak uygulanan emeklilik yaşı 2036'ya kadar değişmeyecek. Emeklilik 2036'dan itibaren kademeli olarak 2 yılda 1 yaş artırılarak, kadın ve erkek için 2048'den itibaren 65 yaşında eşitlenecek.

İlk defa 1 Ocak 2007'den itibaren sigortalı olacaklarda emeklilik için 9 bin prim ödeme günü aranacak. Prim ödeme gün sayısı Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da 9 bin gün olmasına karşın, SSK'da 7 bin gün olarak uygulanıyor.

SSK'lılar için 9 bin güne, 20 yılda kademeli olarak geçilecek. 9 bin günlük prim ödeme gün sayısı, ilk defa 2007'de sigortalı olacaklar için 7 bin 100 gün olacak. 2008'den itibaren buna her yıl 100 gün eklenecek. İşsizlik ödeneği alanların sigorta primlerini devlet tarafından ödenecek.

Emekli maaşları yükselecek

Genel sağlık sigortasıyla ilgili düzenleme emekli maaşlarında azalmaya yol açmayacak. Uzmanlar, aksine maaşların artabileceğini belirtiyor. İşçi, memur ve esnafın aynı şartlarda emekliliğini öngören yasaya göre, emekli aylıkları sistemde geçirilen süre ve ödenen prim miktarına bağlı olarak düzenleniyor. Maaştan emeklilik için kesilen prim oranının indirilmesi, maaşlarda azalmaya yol açmayacak. Matrahlardaki artış aylıklara pozitif yansıyacak.

Çalışanlar veya gelir elde edenler, gelirlerinin yüzde 12.5'ini GSS primi olarak ödeyecek. Yoksulların primlerini devlet karşılayacak. Yüzde 12.5'luk kesinti yüzünden memur maaşlarının düşmemesi amacıyla, oluşacak matrah farkı 2 yıl süreyle çalışılan kurumca karşılanacak.

Gazeteciye, subaya ajana hizmet zammı

Sigortalıların görevlerinde fiilen çalışmak suretiyle geçen hizmet sürelerine bu sürenin her 360 günü için belirlenen fiili prim gün sayıları, fiili hizmet süresi zammı olarak eklenecek.

Madende çalışanlar için bu süre 180 gün, radyasyonla çalışan sağlıkçılar, gazeteciler, polisler, MİT görevlileri, subay, astsubay, jandarma; fabrika, atölye gibi yerlerde çalışan kaynakçı vb. işçiler ile infaz koruma memurları için 90 gün olarak belirlendi.

Malulen emeklilik için aranacak prim gün sayısı 3 bin 600 günden bin 800 güne inerken, muhtaç duruma düşenler için ise gerekli olan bin 800 günlük prim süresi de 900 güne inecek.

Yapıcı önerileri hâlâ bekliyoruz...

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, sosyal güvenlik reformu konusunda katılımcı bir süreci devam ettireceklerini belirterek, "Reformun özünü, ana sistematiğini bozmadan, kabul edilebilir öneriler varsa bunları tekrar gündeme alabiliriz" dedi. Başesgioğlu, "Yüce parlamentodan geçmiş bir yasanın meşruiyeti tartışılamaz" dedi.

2 YTL'ye muayene, katkı payına devam

İşe yeni başlayanların GSS'den yararlanmaya başlamaları için 30 gün prim ödemesi yeterli olacak. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL, ayaktan tedaviden sağlanan ilaçlar, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri için ise yüzde 10 ila 20 katılım payı alınacak.

Sağlık hizmetleri, kişinin iyileşmesine kadar sürecek.

GSS'li ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin şehir ve ülke dışı sevklerinde, kendisinin ve bir refakatçisinin yol gideri ve gündelikleri karşılanacak.

Babalara da emzirme yardımı

Sigortalı erkeğe, doğumdan sonraki 6 ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli asgari ücretin üçte biri tutarında emzirme yardımı verilecek.

İş kazası ve meslek hastalığı hallerinde, sigortalıya geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek. Sürekli iş göremezlik geliri bağlanacak. Ölen hak sahiplerine gelir bağlanacak, cenaze yardımı ödenecek.

Hastalık, analık hallerinde, geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek. Geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi için kısa vadeli sigorta primi bildirilme şartı, 90 güne çekiliyor.

1 yıllık maaş kadar evlilik yardımı

Erkek çocuklar ile dul eşlere de evlilik yardımı verilecek. Buna göre, eş ve çocuklara bir defaya mahsus olmak üzere aylık maaş ve gelirlerinin bir yıllık tutarı kadar evlilik yardımı yapılacak. Çocuğu olmayan kişinin 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması halinde, iki kez tüp bebek tedavi masrafları karşılanacak. Estetik amaçlı sağlık hizmeti karşılanmayacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber