AKP'li vekil Bağ-Kur'u çok sayıda kişiyi fazla ödeme yapmaktan kurtardı

Haber Giriş : 21 Nisan 2006 08:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Prim borçlarına yönelik getirilen 'yeniden yapılandırma' uygulamasına başvurular sürerken, Bağ-Kur'un bilgisayar programında yapılan bir hatayı fark eden AKP İstanbul Milletvekilli Ünal Kacır, çok sayıda Bağ-Kur'luyu fazla ödeme yapmaktan kurtardı.

SSK ve Bağ-Kur'a olan prim borcunun yeniden yapılandırılmasını öngören yasayla ilgili başvurular 31 Nisan'da sona erecek. Borçları 60 aya kadar taksitle ödeme kolaylığı getirilen yasayla hükümet, Bağ-Kur'da 8 milyar, SSK'da da 3.5 milyar YTL olmak üzere yaklaşık 11.5 milyar YTL dolayında tahsilat bekliyor. Yeniden yapılanma için Bağ-Kur'a başvuran çok sayıda vatandaş borçlarıyla ilgili çıkarılan ödeme planı karşısında şaşkına döndü. Prim borçlarında yasada belirtilen oranlarda indirim yapılmadığını gören bazı vatandaşlar Çalışma Bakanlığı ile milletvekillerine telefon ederek yakındı. Bu şikâyetler Bağ-Kur'un yeniden yapılanmayla ilgili yanlış hesap yaptığını ortaya çıkardı.

Borç azalmadı arttı
İbrahim Güven isimli vatandaş 3 bin 234 YTL'lik borcunu yeniden yapılandırarak ödemek için Bağ-Kur'a başvurdu. Ancak bu borcun yeniden yapılandırma kapsamında 4 bin 277 YTL'ye çıktığını gören Güven, yardım için, tasarının hazırlık çalışmalarına katılan AKP İstanbul Milletvekili Ünal Kacır'a başvurdu. Yasadaki hükümler çerçevesinde böyle bir yapılandırmanın olamayacağını ifade eden Kacır, yapılan hesapta bir hata olabileceği düşüncesiyle hemen harekete geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ve Bağ-Kur yetkilileriyle görüşen Kacır, Bağ-Kur bilgisayar programının yanlış yüklendiğini fark etti. 2001 tarihinde beş yıldan fazla prim borcu bulunanlarla ilgili yapılacak hesaplama yönteminin bilgisayara yanlış yüklendiğinin ortaya çıkması üzerine Bağ-Kur, yeni bir programla bunu düzeltti.

1000 YTL'lik fark
Yanlışlığın ortaya çıkmasına neden olan İbrahim Güven'in prim borcu, doğru programın yüklenmesinden sonra yeniden hesaplandı. Güven'in 3 bin 234 YTL'lik borcu bu sayede 2 bin 543 YTL'ye indirildi. Böylece Bağ-Kur prim borçlusu İbrahim Güven hem fazla para ödemekten kurtuldu, hem de borcu yaklaşık 1000 YTL daha indirilmiş oldu.

AKP İstanbul Milletvekili Ünal Kacır, yeniden yapılandırma düzenlemesiyle vatandaşın mağduriyetini gidermeyi amaçladıklarını, ancak Bağ-Kur'un bir hesaplama hatası yüzünden prim borcunun yapılandırma öncesi borca oranla fazla çıktığını kaydetti. Kacır'ın ortaya çıkardığı bu hatanın düzeltilmesiyle Bağ-Kur'a prim borcu bulunan çok sayıda kişinin mağduriyeti de giderildi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber