660 sayılı KHK'ya kısmi iptal gerekçesi

Anayasa Mahkemesinin, 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin bazı hükümlerini iptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2013 12:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
660 sayılı KHK'ya kısmi iptal gerekçesi

CHP, 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. CHP ayrıca, reddi hakim talebinde bulunmuştu.

Başvuruyu esastan karara bağlayan Yüksek Mahkeme, KHK'nın, kurumda uzman yardımcısı kadrolarına atanmanın ek şartlarını düzenleyen, 16. maddesinin 2, 3 ve 4. fıkralarını iptal etmişti. Reddi hakim talebi ise reddedilmişti.

Hakimin reddini talep etme hakkının amacına uygun olarak kullanılması gerektiğine işaret edilen Anayasa Mahkemesi kararında, aksi halde hakkın kötüye kullanılmasının söz konusu olacağı belirtildi.

Kararda, somut dava dosyasında, varlığı ve içerdiği bilgilerin doğruluğu kanıtlanmamış, hukuken delil değeri bulunmayan bir takım bilgi ve belgelere, hakimin önceki dava dosyalarında kullandığı oylara dayanılarak ret talebinde bulunulmasının, hakimin reddini talep etme hakkının iyi niyetle ve amacına uygun olarak kullanılmadığını ortaya koyduğu aktarıldı. Bu nedenle, 6216 sayılı Kanun'un 60. maddesinin (5) numaralı fıkrası gereğince ret talebinde bulunanlara takdiren 500 lira disiplin para cezası uygulanmasına karar verildi.

İptal gerekçelerinde ise KHK'nin 16. maddesinin 2. fıkrasında Uzman Yardımcılığı kadrolarına atanabilmenin, 3. fıkrasında Uzman Yardımcılığından Uzmanlığa geçişin koşullarının belirlendiği, 4. fıkrasında ise bu kadrolarda görev yapanların mesleğe alınmaları, atanmaları, yetiştirilmeleri, yeterlik sınavları ile çalışma usul ve esaslarının yönetmelikle düzenlenmesinin öngörüldüğü anlatıldı.

Anayasa'nın "Kamu hizmetlerine girme hakkı" başlıklı 70. maddesi uyarınca her Türk'ün, kamu hizmetlerine girme hakkına sahip olduğu, hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemeyeceği anımsatılan gerekçede, buna göre, kamu hizmetlerine girme hakkına ilişkin olarak kanun hükmünde kararname ile düzenleme yapılamayacağı belirtildi.

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunda Uzmanlık ve Uzman Yardımcılığı kadrolarına giriş koşullarının belirlenmesinin, Anayasa'nın 70. maddesine göre kamu hizmetine girme hakkına ilişkin bir düzenleme olduğu vurgulanan gerekçede, KHK'nin 16. maddesinin 2, 3 ve 4. fıkralarının, Anayasaya aykırı olduğu ve iptalinin gerektiği kaydedildi.

İptal hükümleri, 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber