'Dolmuş uçaklar' yaz başında sefere başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2006 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küçük meydanların bulunduğu illerdeki vatandaşlara da havayoluyla seyahat etme imkanı sağlayacak "dolmuş uçaklar" yaz başında sefere başlıyor. 50 kişilik uçaklar, büyük havalimanları ile küçük meydanlar arasında ya da küçük meydana sahip iller arasında çapraz uçuşlar gerçekleştirecek.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "dolmuş uçak" projesinin detaylarını belirleyerek, projeyi şekillendirdi.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Barış Tozar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, artık insanların gitmek istediği yere en kısa sürede ulaşmayı hedeflediğini, zaman ve hız faktörlerinin yurtiçi ve yurtdışı ulaşımda havacılık sektörünün önemini artırdığını belirtti.

Bu nedenle en pahalı taşımacılık türü olan hava taşımacılığında "maliyet verimliliği" sağlama gereğinin ortaya çıktığını vurgulayan Tozar, bu zorunluluktan dolayı havacılık sektöründe büyük ölçekli faaliyetlerin küçük ölçekli ve bölgesel faaliyetlerle desteklenmesi gereğini gündeme getirdiğini kaydetti.

Bu noktadan hareketle geliştirilen "dolmuş uçak" projesinin ticaret, turizm ve sanayinin yoğun olduğu yerlerdeki konvansiyonel hava alanlarına küçük gövdeli uçaklarla yurtiçindeki küçük meydanlardan veya yurtdışından yapılan çapraz uçuşlar olarak tanımlanabileceğini belirten Tozar, projenin öneminin zaman içinde daha iyi anlaşılacağını dile getirdi.

"AB SÜRECİ, YOLCU VE KARGO TRAFİĞİNİ ARTIRACAK"

Barış Tozar, önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin AB'ye adaylık süreci nedeniyle Avrupa-Türkiye arasındaki iş bağlantılarının artacağını, bunun da özellikle iş amaçlı yolcu trafiğini ve kargo trafiğini arttıracağını vurguladı. Tozar, "Gelecekte Gümrük Birliği ve AB'ye üye olan bir Türkiye'nin tarihi, kültürel ve etnik bağlarının bulunduğu Türk cumhuriyetlerine açılacak bir kapı durumuna geleceği düşünülmektedir. Bu ise Türkiye ile AB üyesi ülkeler ve Türk cumhuriyetleri arasında direkt ve bağlantılı havayolu trafiğini önemli oranda arttıracaktır" dedi.

Tozar, turizmin ayrılmaz bir parçası olan hava ulaştırma sektöründe meydana gelen her yeni gelişmenin turizm hareketlerini olumlu etkileyeceğini ve ülkeye gelen turist sayısı ile konaklama süresinin uzatılmasında önemli faktör olacağını ifade etti.

Türkiye'nin turizmin ve bölgesel hava taşımacılığının geliştirilip yaygınlaştırılması için sivil trafiğe açık hava alanı sayısı bakımından önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen bugüne kadar bu imkanların ekonomiye entegre edilemediğine işaret eden Tozar, şöyle devam etti:

"Geliştirilen bu projeyle slot uygulanan büyük havaalanlarının faal hale getirilmesi ve ekonomiye kazandırılması, slot havaalanlarının bulunduğu bölgelerin özelliğine göre turistik ve ticari olarak geliştirilmesi, küçük uçak ve küçük meydan imkanları ile ülkemizin içinde ve çevre ülkelerde daha çok noktaya daha ucuz imkanlarla ulaşımın sağlanması ve büyük gövdeli uçaklarla konvansiyonel havaalanlarına yapılan uçuşların doluluk oranının arttırılması hedeflenmektedir."

HAVAYOLU FİLOSU PROJEYE GÖRE ÇEŞİTLENECEK

Barış Tozar, projeyle "küçük gövdeli uçaklarla küçük meydanlar arasında ya da küçük meydanlardan bölgesel büyük meydanlara taşımacılık" yapılmasının planlandığını bildirdi.

Bölgesel hava taşımacılığının 2003 yılından itibaren önem ve hız kazandığını, özel havayolu işletmelerinin tarifeli iç hat taşımacılık yapmaları için önlerindeki engellerin kaldırıldığını anlatan Tozar, havayolu işletmelerinin ve hava araçlarının sayısının süratle arttığını, bilet fiyatlarındaki iyileştirmelerden sonra havayolu ile seyahatin tercih edilir duruma geldiğini kaydetti.

Tozar, 2002-2005 yılları arasında iç hat yolcu taşımacılığındaki yüzde 129 oranındaki artışa dikkati çekerek, iç hatlardaki talep artışının tüm havayolu taşıyıcılarını ülkenin belli başlı merkezlerinin ötesindeki noktalara da uçmaya sevk ettiğini belirtti.

"HAVA TAKSİLER, ORTA BOY HAVAYOLU İŞLETMESİ HALİNE GELECEK"

Tozar, şunları kaydetti:

"Çapraz uçuşlarla gerçekleştirilecek bu proje, bölgesel havayolu taşımacılığının ikinci aşamasıdır. Diğer ülkelerde olduğu gibi bizim havayolu taşıyıcılarımız da ülkemizin küçük meydanlarında daha az sayıda yolcuya yönelik uçuşların büyük uçaklarla olamayacağı gerçeğini görerek, küçük gövdeli uçaklarla ilgili pazar ve maliyet analizlerini yapmaktadır. İşletmelerimizin filolarındaki uçak tiplerinin çok yakın bir gelecekte bu anlamda çeşitleneceği beklenmektedir.

Projenin, yolcunun ulaşmak istediği noktaya daha çabuk ve ekonomik olarak ulaşması, sivil havacılık endüstrisinin 30'dan fazla yan sektörünün ekonomik olarak nemalanması gibi beklenen etkilerine ilave olarak küçük uçaklarla çapraz uçuşların artmasıyla bugün faaliyetlerini sürdürmekte olan hava taksi işletmelerinin orta boy havayolu işletmesine dönüşmesi ve bunlara yenilerinin eklenmesi sonucu, büyük gövdeli uçaklarla sefer yapan havayolu şirketlerine destek sağlanacağı ve ülkemizdeki havacılık faaliyetleri ve kalitesinde artış olacağı tahmin edilmektedir."

"2007 YILINDA HIZLI GELİŞME BEKLENİYOR"

Tozar, projeyle ticari, turistik ve sanayi merkezlerine yakın olan konvansiyonel havalimanlarının ana, bunlara yakın yerli ve yabancı havaalanlarının ise tali limanlar olarak değerlendirileceğini söyledi.

Dolmuş uçak seferlerinin yaz aylarında hayata geçirileceğini ve 2007 yılında da hızlı bir gelişme kaydedilmesinin beklendiğini kaydeden Tozar, "Yurtiçinde özellikle Antalya-Nevşehir Kapadokya-Dalaman-Bodrum-Denizli, Antalya-Alanya Gazipaşa, İstanbul-Bursa- Çanakkale hatlarında çapraz uçuşların başlaması bekleniyor.

Ayrıca Batum-Trabzon arasında da çapraz uçuşların başlayabileceği bir potansiyelin mevcut olduğu değerlendiriliyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber