İtfaiyeden soba uyarısı

Kütahya’nın Simav ilçesinde yaşayanların büyük bölümü konut ve işyerlerini ısıtmak için jeotermal enerjiyi tercih ederken az bir bölümü ısınmak için sobayı tercih etmeye devam ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2013 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İtfaiyeden soba uyarısı

Kütahya'nın Simav ilçesinde yaşayanların büyük bölümü konut ve işyerlerini ısıtmak için jeotermal enerjiyi tercih ederken az bir bölümü ısınmak için sobayı tercih etmeye devam ediyor.

Soba ile ısınmanın devam ettiği ilçede olası bir zehirlenmelere karşı Simav Belediyesi İtfaiye ekipleri vatandaşları uyarmayı ihmal etmiyor. İtfaiye Müdürü Mustafa İşleyen vatandaşların sobalarını söndürmeden uyumamalarını istedi.Soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyaran İtfaiye Müdürü Mustafa İşleyen "Yatarken sobanızı mutlaka söndürün, yanan sobaya yeni kömür ilave etmeyin, sobalı odada uyuyorsanız mutlaka kapınızı açık bırakın" şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Kış aylarıyla birlikte soba zehirlenmelerinden dolayı yaşamını yitiren insanlara dikkat çeken İşleyen, hiç kimsenin bu güne kadar evinde ya da yatağında soğuktan donarak ölmediğine, ancak ülke genelinde soba zehirlenmelerinden dolayı her kış onlarca vatandaşın yaşamını yitirdiğine vurgu yaptı.

Karbon monoksit zehirlenmelerinden kaçınmanın yolunun yatmadan önce sobanın söndürülmesinden geçtiğine vurgu yapan İşleyen, "Soba sönmeden yatılmamalı" dedi.

Simav Belediyesi İtfaiye Müdürü Mustafa İşleyen, soba ile ısınan vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: "Soba bacası ve boruları her ay düzenli bir şekilde temizlenmeli. Yanan sobaya yeni kömürün atılması yanma hızını yavaşlatır, bu sobanın iyi yanmasını önler. Bu nedenle aşırı duman oluşur ve duman karbon monoksit oluşturur. Bu da zehirlenmelere neden olabilir. Soba çok sayıda borulu ve dirsekli olmamalı, boru ve dirsek birleşim yerleri hava sızdırmayacak bir şekilde olmalı. Sobanın geri tepmemesi için baca çatıdan en az bir metre yüksek olmalı ve mutlaka baca şapkası bulunmalı. Sobalar mutlaka üstten yakılmalı, alt kapağı kapalı, üst kapağı açık tutulmalı"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber