3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi toplandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2006 19:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi, TBMM Genel Kurul Salonu'nda toplandı.

TBMM ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi" çerçevesinde 81 ilden seçilen temsilcilerin oluşturduğu "Türkiye Öğrenci Meclisi", saat 10.00'da TBMM Başkanı Bülent Arınç başkanlığında çalışmalarına başladı.

Arınç, yaptığı konuşmada, "Meclis'in 86. yıldönümü etkinleri bir yandan sürerken, sizlerin varlığı ile kutlamalarımız daha da renklendi, anlamlı hale geldi" dedi.

Üç yıldır başarıyla uygulanan Türkiye Öğrenci Meclisi çalışmalarının, her geçen yıl güçlenip, etkin hale geldiğini ifade eden Arınç, okul meclislerinin, yarınların güvencesi gençlere, demokrasi kültürü kazandırdığını; seçme, seçilme, katılımcı olma ve iletişim kurma becerileri aşıladığını kaydetti.

Ülkenin dört bir köşesindeki okullarda büyük ilgi gören çalışmalara, bu yıl 13 milyon öğrencinin katıldığını anlatan Arınç, şöyle konuştu:

"Yerel ve genel seçimlerden sonra Türkiye'de yapılan en büyük üçüncü seçim, öğrenci meclisi seçimidir. Bu açıdan, organizasyonun çok büyük ve anlamlı olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

81 ilimizi temsil eden siz değerli Türkiye Öğrenci Meclisi üyelerinin, okullarınızda demokrasi eğitimi, seçme, seçilme kültürü, özgürlükler ve insan hakları gibi konularda çok güzel çalışmalar yaptığını biliyoruz.

Esarete mahkum edilmek istenen milletimizin, bağımsızlık ve özgürlüğünün tüm dünyaya ilan ettiği tarih olan 23 Nisan'da, milli irademizin sembolü olan bu çatı altında yürüteceğiniz çalışmaların, çok önemli olduğunu düşünüyorum. İnanıyorum ki buradan, böylesine anlamlı bir günde, ülkemize ve bütün dünyaya, çocuk yüzü kadar saf ve temiz bir barış mesajı vereceksiniz."

TBMM Başkanı Arınç, oturumu geçici başkan olarak yönettiğini, yapılacak seçimlerin ardından görevi, Türkiye Öğrenci Meclisi'nin seçilmiş başkanına devredeceğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de yaptığı konuşmadı, demokrasi ve eğitimin önemine değindi.

"Bağımsızlığımızı silahlı kuvvetler temin eder, ancak geleceğimizi kalemli kuvvetler sürdürür" diyen Çelik, "Geçmişimize körü körüne bağlanmamalıyız... Geçmişimizi karalamak da bize bir şey kazandırmaz. Geçmişimiz hatıralarımız; bugünümüz gerçeklerimiz; geleceğimiz ise hayallerimizdir. Küreselleşen dünyada değerlerimize sahip çıkarak, dünyayla bütünleşmek zorundayız" diye konuştu.

Hüseyin Çelik, Türkiye'nin AB'ye girmesiyle egemenliğini yitireceğine ilişkin yanlış propaganda yapıldığını savunarak, "AB'ye giren 25 ülkenin hangisi egemenliğini yitirdi?" diye sordu.

Dünyada, meclisi olmayan çok az ülke olduğunu, ama birçoğunun göstermelik meclisler olduğunu ileri süren Çelik, "Cumhuriyetin, demokrasi ile taçlanması için millet olarak elimizden geleni yapıyoruz. Milletimiz demokrasinin tadını almıştır, sahip çıkacaktır. Eğer Cumhuriyet, demokrasiden soyutlanırsa o zaman Cumhuriyetin bir anlamı olmaz. Cumhuriyet, demokrasi ile taçlanırsa milli egemenlik kavramı o zaman yerli yerine oturur" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in konuşmasının ardından TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Başkanlık Divanı üyeleri, yerlerini Öğrenci Meclisi temsilcilerine bıraktı. Öğrenci Meclisi Geçici Başkanlığı'nı Erzurum Öğrenci Meclisi Temsilcisi İbrahim Seyhan üstlendi.

Daha sonra her ilin Öğrenci Meclisi Temsilcileri, "Meclisin çalışmalarına etkin ve verimli bir şekilde katılacağıma, Meclis tarafından verilen görevleri en iyi şekilde yerine getireceğime, demokrasi kültürünü okulda ve toplumda yaşatacağıma, milli ve manevi değerler ile insan hak ve özgürlüklerine saygı duyacağıma, Atatürk'ün gösterdiği çağdaş ve demokratik hedeflere ulaşmak için azimle çalışacağıma and içerim" diyerek, görevlerine başladılar.

And içmenin ardından 81 ilden seçilen temsilcilerin oluşturduğu Türkiye Öğrenci Meclisi'nde, başkanlık seçimine geçildi.

Başkanlık için yarışan 5 adayın konuşmasından sonra, gizli oylama ile 3. Dönem Öğrenci Meclisi Başkanlığı'na Adem Yıldız seçildi.

Seçim sonucunda Eskişehir temsilcisi Emrecan Dertli başkanvekilliğine, Niğde temsilcisi Osman Tüzer ve Ordu temsilcisi Fatih Doğruyol da katip üyeliğe getirildi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, kıran kırana ve demokratik bir seçim olduğunu ifade ederek, 1 oy farkla seçimi kazananlara mazbatalarını verdi.

Sonuç Önergesi

Öğrenci temsilcilerinin yaptığı konuşmalardan sonra, hazırlanan Sonuç Önergesi oybirliğiyle kabul edildi.

Önergede, milletin ihtiyaç duyduğu sevgi, saygı, huzur ve hoşgörü ortamının sağlanması; ülkenin birlik ve bütünlüğünün korunması için, başta öğrenciler olmak üzere bütün toplumsal kesimlerin gerekli hassasiyeti göstermesi istendi.

Kadınlar arasında okur yazarlık düzeyinin yükseltilmesi ve kadının gündelik hayatta daha etkili olabilmesi için yaygın eğitim kursları açılması istenen önergede, kız çocuklarının okumalarını engelleyen her türlü faktörle mücadele edilmesi, bu amaçla başlatılan 'Haydi Kızlar Okula' kampanyasına destek verilmesi istendi. Önergede, şu istekler yer aldı:

"Öğrenciler arasında ve toplumda okuma kültürünün geliştirilmesi için okul kütüphanelerinin zenginleştirmesini ve halk kütüphanelerinin yaygınlaştırılması.

Uyuşturucu madde kullanımı, şiddet ve kapkaç terörü gibi toplumsal sapmalara karşı ilgili kamu ve özel sektör kuruluşları, siyasi partiler, bilim adamları, aydınlar ve basın mensuplarının etkili bir şekilde mücadele etmesi, öncelikle çocuklar ve gençler olmak üzere bütün toplumun bu tehlikelere karşı korunması.

Gençlerin alkol, kumar ve uyuşturucu gibi zararlı madde ve alışkanlıklardan korunması için, TBMM'de bir araştırma komisyonu kurulması, internet kafe, kahvehanelerin sıkı bir şekilde denetlenmesi.

Orta öğretimde okul türleri arasında üniversiteye giriş sınavlarında yaşanan katsayı adaletsizliğinin giderilmesi, mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi,

İlköğretim ve orta öğretim öğrencilerine ücretsiz kitap dağıtma uygulamasına devam edilmesi,

Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesinin güçlendirilmesi, demokrasi kültürünün geniş bir tabana yayılması için il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde koordinasyon merkezlerinin oluşturulmasını,

Projenin gerektirdiği demokratik katılımın artırılması için her ilden birer temsilci yerine, nüfus yoğunluğuna göre illerden seçilen milletvekilleri sayısı esas alınarak, Türkiye Öğrenci Meclisi için daha fazla temsilcinin seçilmesinin sağlanması."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber