Küçükler, büyüklerden 11 maddelik istekte bulundu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Nisan 2006 00:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM 3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi, çalışmalarını tamamladı. Gençler, büyüklerden istediklerini 11 maddelik bir bildiri yayımlayarak duyurdu.

TBMM'de TBMM ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın ''Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi'' çerçevesinde 81 ilden seçilen temsilcilerin oluşturduğu 3. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi, 2 oturum halinde çalışmalarını tamamladı.

Trabzon İl Başkanı'nın Oturum Başkanlığı'na seçildiği Meclis Genel Kurulu'nda gençler, 'Okullarda madde bağımlılığı', 'Okullarda güvenlik sorunları ve şiddet' ile 'Eğitim sisteminin genel sorunları ve çözüm önerileri' başlıklı 3 tartışma konusu gerçekleştirdi ve çözüm yollarını ortaya koydu.

Oturumun ve konuşmaların ardından geçen yıl olduğu gibi gençler, 11 maddelik bir bildiri yayımladı. Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanı Adem Yıldız, Başkan Vekili Emre Can Dertli, Katip Üyeler Fatih Doğruyol ve Osman Tüzer tarafından imza altına alınan ve Genel Kurul'da okunan bildiride,

"1- Milletimizin ihtiyaç duyduğu sevgi, saygı, huzur ve hoşgörü ortamının sağlanması, ülkemizin birlik ve bütünlüğünün korunması için başta öğrenciler olmak üzere bütün toplumsal kesimlerin gerekli hassasiyeti göstermesi.

2- Öğrencilerin sevgi ve hoşgörü ortamında öğrenim görebilmeleri için okul yöneticileri, öğretmenler ve velilerin çok duyarlı olması, sevgi ve hoşgörü amacına dönük olmak üzere milli, manevi ve insani değerlere daha fazla vurgu yapılması.

3- Kadınlar arasında okuryazarlık düzeyinin yükseltilmesi ve kadının gündelik hayatta daha etkili olabilmesi için yaygın eğitim kursları açılması, kız çocuklarının okumalarını engelleyen her türlü faktörle mücadele edilmesi, bu amaçla başlatılan 'Haydi Kızlar Okula' kampanyasına destek verilmesi.

4- Öğrenciler arasında ve toplumda okuma kültürünün geliştirilmesi için okul kütüphanelerinin zenginleştirilmesi ve halk kütüphanelerinin yaygınlaştırılması.

5- Zaman zaman artan bir şekilde kendini gösteren uyuşturucu madde kullanımı, şiddet ve kapkaç terörü gibi toplumsal sapmalara karşı, ilgili kamu ve özel sektör kuruluşları, siyasi partiler, bilim adamları, aydınlar ve basın mensuplarının etkili bir şekilde mücadele etmesi, öncelikle çocuklar ve gençler olmak üzere bütün toplumun bu tehlikelere karşı korunması.

6- Gençlerin alkol, kumar ve uyuşturucu gibi zararlı madde ve alışkanlıklardan korunması için, TBMM'de bir araştırma komisyonu kurulması, Milli Eğitim Bakanlığı'nda da kapsamlı araştırma ve inceleme çalışmalarının yürütülmesi, bu çalışmalara Türkiye Öğrenci Meclisi ve İl Öğrenci Meclisleri'nin etkili katılımının sağlanması.

7- Eğitim kurumları çevresinde faaliyet gösteren ve öğrencileri kötü alışkanlıklara yönlendirebilecek internet kafe, kahvehane vb. umuma açık yerlerin sıkı bir şekilde denetlenmesi.

8- Orta öğretimde okul türleri arasında üniversiteye giriş sınavlarında yaşanan katsayı adaletsizliğinin giderilmesi, meslek eğitiminin cazip hale getirilmesi.

9- Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim ve orta öğretim öğrencilerine ücretsiz kitap dağıtımı uygulamasına devam edilmesi.

10- Demokrasi Eğitim ve Okul Meclisleri Projeleri'nin güçlendirilmesi, demokrasi kültürünün geniş bir tabana yayılması için il ve ilçe milli eğitimi müdürlüklerinde koordinasyon merkezlerinin oluşturulması.

11- Projenin gerektirdiği demokratik katımın arttırılması için her ilden birer temsilci yerine, nüfus yoğunluğuna göre illerden seçilen milletvekilleri sayısı esas alınarak Türkiye Öğrenci Meclisi için daha fazla temsilcinin seçilmesinin sağlanması"

hususlarına dikkat çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber