Belediyelerin festivali Maliye Bakanlığı'na takıldı

Haber Giriş : 23 Nisan 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gelecek ödeneğe güvenerek her yaz birçok festival ve konsere imza atan belediye ya da valilikler, Maliye Bakanlığı'nın engeline takıldı.

Bu yaz kültürel etkinlik düzenleyecek olan valilik, kaymakamlık, belediye, üniversite, vakıf ya da dernekler, Maliye Bakanlığı'nın muhalefeti ile herhangi bir ödenek alamayacak.

Her yıl bütçeden bu tür faaliyetler için ayrılan para, yönetmelik çıkarılmadığı için Maliye Bakanlığı tarafından serbest bırakılmıyor. Kültürel etkinliklerine ödenek alamayan belediyeler, yöre milletvekillerini devreye sokuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçeden ödenek tahsis ettiği kültürel faaliyetler, her yıl özellikle bahar ve yaz aylarında Anadolu'nun sosyal ve kültürel yaşamı için önemli bir yer tutuyor. İl ve ilçelerdeki festival, konser, sergi gibi etkinliklere Bakanlık Eğitim ve Araştırma Genel Müdürlüğü kanalıyla cüzi miktarlarda para yardımı yapılırken, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki korolardan sanatçı tahsis ediliyor. Bakanlık her yıl bütçesinden bu etkinlikler için 1,5-2 milyon YTL civarında kaynak aktarıyor. 2006 yılı için bakanlık bütçesinden kültürel etkinliklere ayrılan miktar ise 1,5 milyon YTL. Bakanlığın bu kalemden ayırdığı bütçeden 2005 yılında 106 belediye, 13 valilik, 10 kaymakamlık, 1 üniversite, 4 meslek kuruluşu ve özel idarenin yanı sıra 3 düzenleme komitesi yararlandı. 2005 yılında 137 kurum ve kuruluş bu bütçeden 1 milyon 400 bin YTL civarında bir kaynağı kültürel etkinlikler için kullandı.

Şimdiye kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı ?Kültür Bakanlığı Yerel, Ulusal ve Uluslararası Etkinliklere Yardım Yönetmeliği?nin 5. maddesi çerçevesinde bütçeden ayırdığı kaynağı kültürel etkinliklere aktarıyordu. Maliye Bakanlığı'nın, 1 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe giren 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 29. maddesindeki yükümlülüğünü yerine getirmemesi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçeden ayırdığı hazır parası olmasına rağmen, kendisine müracaat eden belediye, valilik, kaymakamlık, üniversite, özel idare ve vakıf gibi kurum ve kuruluşları kapıdan çeviriyor. Festival ve kültürel etkinlik mevsiminin başladığı bir dönemde Maliye'nin yönetmeliği halen çıkarmamış olması, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın elini bağlıyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber