Emniyette istihbarat savaşları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2006 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sabri Uzun'un ilginç şekilde görevden alınmasıyla boşalan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı için dört isim çekişiyor. Emniyet teşkilatının en kritik noktası olan daireye getirilecek ismin istihbarat ya da terör kökenli olması istenirken, üst düzey emniyet mensupları kulislerde dairenin beyni olarak bilinen Hanefi Avcı'nın yeniden teşkilata kazandırılması için İstihbarat'a atanması için uğraşıyor.

Bu yılın sonunda yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner'in destek verdiği projeyi maddi açıdan gereksiz bulduğu için tepki alan Sabri Uzun'un görevden alınmasıyla boşalan İstihbarat Daire Başkanlığı görevi için emniyet müdürleri arasında kulis çalışmaları hızlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün en aktif ve prestijli noktası olarak da bilinen dairenin başına 3 kez gelen Uzun'un yerine yine kendi kadar istihbarat konusunda uzman bir isim olan Hanefi Avcı en çok konuşulan isimler arasında yer alıyor.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı görevi sırasında yaptığı enerji operasyonundan hükümeti bilgilendirmediği gerekçesiyle merkeze alınan ardında da "tenzili rütbe" gibi görünen Edirne Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Avcı'nın, tekrar kazanılması için İstihbarat Daire Başkanlığı'na atanmasının faydalı olacağı emniyet kulislerinde açıkça dile getiriliyor.

Hükümete yakın emniyet yetkilileriyse, Avcı'yı isminin çok yıprandığı gerekçesiyle istemezken, Avcı kadar yetenekli ve istihbarat kökenli başka bir isim üzerinde duruyor.

Üzerinde durulan önemli isimler arasında ilk sırada daha önce de bu dairede uzun süre görev yapan Denizli Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan ve Merkez Müdürü Cavit Çevik yer alıyor. Polis istihbaratının hassas bünyesinin kaldırabileceği isimler olarak dile getirilen bu iki isim, dairenin işleyişinde bir değişiklik yapmaksızın işlerin yürümesini sağlayabileceği için düşünülüyor.

Daha önce daire, İçişleri Bakanları Sadettin Tantan ve Rüştü Kazım Yücelen döneminde yapılan atamalar nedeniyle önemli sorunlar yaşamış ve alt kadro tepkisini pasif direnişe geçerek göstermişti. Daire, yürüttüğü MOBESE ve Yüz Tanıma Sistemi gibi en büyük kritik projelerin yurt çapına genişlemesi amacıyla yapılacak hazırlıkların yürütülmesi için yeni başkanını beklerken, kulislerde hükümete önerilen diğer isimler arasında terörle mücadele kökenli Polis Başmüfettişi Mustafa Gülcü ve Kastamonu Emniyet Müdürü Durmuş Demirbaş'ın olduğu ifade ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber