İfade krizi büyüyor

İstanbul İstihbarat Müdürü’nün şüpheli sıfatıyla savcılık tarafından çağırılması tartışmalara neden oldu. Emniyet ifadeye izin vermedi. Savcılık “Çağırdık bekliyoruz” diyor. Konuya başsavcının el atması bekleniyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 25 Aralık 2013 06:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'yi sarsan soruşturmayı yürüten savcılar, işadamı Rıza Sarraf hakkında çalışma yapan Mali Suçla Mücadele ekiplerini takip ettirdiği iddiasıyla İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş'ı dosyayı sızdırmak suçlamasıyla şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırdı. Savcılığın bu talimatı tartışmaları da beraberinde getirdi. İddialara göre 11 Kasım 2013 günü, Rıza Sarraf'ı takip eden Kaçakçılık ve Mali Suçlarla Mücadele ekipleri, takip bölgesinde ilginç bir araç fark etti.

DOSYANIN SIZDIRILDIĞI İDDİASI

Çünkü Sarraf'ın Halide Edip Adıvar Caddesi No:9-11 Kanlıca Beykoz adresi önündeki Toyota Auris marka araç, İstanbul Emniyeti istihbarat şubesinin aracıydı. Bu durum üzerine Mali suç ekipleri durumu savcılığa raporladı. Cumhuriyet savcıları da dosyanın sızdırılmasıyla bağlantı kurarak İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş'ı şüpheli sıfatıyla ifade vermek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na çağırdı.

YAKALAMA KARARI ÇIKABİLİR

İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok tarafından savcılığa yazı gönderildi. Söz konusu yazıda "Hangi delil ve suçlamalara dayanarak ifadeye çağrıldığı net olarak anlaşılmamıştır. Talebiniz mevzuata aykırıdır" denildi. İstihbarat Şube Müdürü ifadeye gitmedi, Savcılığın ise nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. Savcılığın, iki olasılık üzerinde durması bekleniyor. Biri, Arıbaş hakkında yakalama kararı çıkarması, diğeri ifadeye çağırmaktan vazgeçmesi... Bir iddia ise soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara'nın, Arıbaş hakkında yakalama kararı çıkarması. Yakalama kararı çıktığı takdirde Arıbaş, görüldüğü yerde gözaltına alınacak ve ifade için savcının karşısına çıkarılacak.

Başsavcı Vekili Zekeriya Öz: Twitter'dan ağzını bozdu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz, İstanbul Emniyeti'nden kovulduğu yönündeki iddialara twitter'dan yanıt verdi. Savcı, "Bazıları fosseptik çukurunda gezenlerin yalanlarını yazdıkları için ağızları kokuyor. İftiranın kokusu öbür dünyada çıkmaz" diye yazdı.

Prof. Dr. Ersan Şen: 'Altınok'un kararı doğru'

Konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: Emniyet Müdürü Altınok, kanuna uygun davrandı. Bir kamu görevlisini Cumhuriyet savcısının doğrudan çağırabilmesi için, birincisi rüşvet ve yolsuzluklar ile ilgili kanun gereğince, ikincisi adli görevlerini yerine getirmemesi halinde üçüncüsü ise terör ile mücadele kanununda devlete karşı işlenen suçlar kapsamında gerçekleşir. Burada gördüğümüz kadarıyla soruşturmanın gizliliğini ihlal etme gerekçesi söz konusu. Dolayısıyla 4483 sayılı kanuna göre Cumhuriyet savcısının amirinden izin alması gerekir" diye konuştu.

Eski Başsavcı Reşat Petek : 'İzin gerekir'

"Cumhuriyet Savcısı bir soruşturmaya bağlı olarak şüpheli veya tanık olarak davet ediyorsa tabi ki buna icabet etmek gerekir. Gelmezse Ceza Muhakemeleri Kanunu'na göre kişi hakkında zorla getirilme kararı verilebilir. Emniyet müdürleri de Hakimler Kanunu'na tabidir. Bu kanuna göre, kolluk amirleri, valiler ve kaymakamlar için soruşturma yapmak için izin alınması gerekir."

Savcı-Emniyet krizinde iki ihtimal

Eğer savcılık "yakalama" kararı çıkarırsa yeni bir kriz daha ortaya çıkacak. Zira, İstanbul'un en önemli şubelerinden birinin emniyet müdürünü İstanbul Emniyet Müdürü izin vermediği takdirde hangi polisin almaya gideceği merak ediliyor. Diğer bir iddiaya göre ise dosyaya el koyan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, soruşturmaya sonradan

atadığı savcılar Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol'un imzalarıyla Müdür Arıbaş'ın ifadeye çağırılmasından vazgeçecek. Öte yandan Savcı Celal Kara'nın emniyetin "Hangi delil ve suçlamalara dayanarak ifadeye çağrıldığı anlaşılmamıştır. Talebiniz mevzuata aykırıdır" yazısı uyarınca daha detaylı bir yazıyla Arıbaş'ı ifadeye çağırması da gündemde...

Aydın Emniyeti istihbaratı da görevden alındı

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı operasyonun ardından Emniyet'te başlayan görevden alma dalgalarına Aydın da eklendi. Aydın İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ömür Candemir görevden alındı. İl Emniyet Müdürü Ahmet Turan Temel, Candemir'in görevden alındığını doğruladı. Yeni bir konumda görevlendirilmediği belirtilen Candemir'in yerine henüz yeni bir ismin atanmadı.

Basın odasına Özel Harekatçı polisler yerleşti

ÖNCEKİ gün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde kapanan basın odasının yerine Özel Harekatçı polisler yerleşti. Büyük operasyonlarda veya saldırı ihbarı alındığında, emniyet dışındaki yerlerinden ana binaya gelen Özel Tim'in kalıcı olarak merkez binaya yerleşmesi dikkat çekti. Odanın kapısındaki "Basın Odası" kaldırılıp yerine "Özel Harekat" yazısı asıldı. Gazeteciler Vatan ve Gayrettepe'deki odalarından özel eşyalarını aldıktan sonra anahtar ve kartlarını teslim etmişti.

DEVRİM TOSUNOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber