Yargıtay: Menfaati zıt tarafları aynı avukat temsil edemez

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2006 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, aynı davada davalı ile davacıyı aynı avukatın temsil edemeyeceğine hükmetti.

Yargıtay 2. ve 18. hukuk daireleri, bazı mahkemelerin hatalı, ancak itiraz edilmediği için kesinleşen kararlarını Adalet Bakanlığı'nın yazısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başvurusu üzerine "kanun yararına" bozdu.

Yerel mahkeme kararlarının sonuçlarını değiştirmeyecek olan söz konusu bozma kararları, örnek teşkil etmesi bakımından önem taşıyor. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan bir dizi karardan örnek teşkil edecek bazıları şöyle:

- Babalık tespit davasında davalı ve davacıyı aynı avukat temsil etti. İzmir 3. Aile Mahkemesi, buna rağmen karar oluşturdu. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kararı bozdu. Gerekçe: Avukatlık Kanunu'na göre, aynı işte menfaati zıt olan tarafları aynı avukat temsil edemez.

- Evlat edinme davasında, Devrekani Asliye Hukuk Mahkemesi, kendisinden yaşça büyük olan birini evlat edinmek isteyen bir kadının istemini kabul etti. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kararı bozdu. Gerekçe:

Türk Medeni Kanunu'na göre, "evlat edinilenin, evlat edinenden en az 18 yaş küçük olması" gerekiyor.

- Yaş düzeltme davalarında Bitlis Asliye Hukuk Mahkemesi, Aksaray 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kayseri 5. Asliye Hukuk Mahkemesi ve Nazilli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, kardeşleri ile aralarında yaş farkı 3 ay 9 gün, 5 ay 17 gün, 5 ay 15 gün ve 4 ay 27 gün kalacak şekilde "yaş düzeltmeleri" yaptı. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, kararları bozdu. Gerekçe: Kadınların belirtilen süreler içerisinde iki kez doğum yapması tıbben mümkün değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber