Memur alımlarında 30 üst yaş sınırı artık uygulanmayacak.

Haber Giriş : 29 Nisan 2006 06:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Şahin, memur alımlarında uygulanan 30 üst yaş sınırının kaldırıldığını ve Bakanlar Kurulu kararıyla 18 yaşını dolduran tüm adayların KPSS'ye girmelerine imkan sağlandığını söyledi

Memur alımlarında kurumlar tarafından uygulanan 30 üst yaş sınırı artık uygulanmayacak. Önceki yıllarda böyle bir uygulamanın olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 13 Şubat 2006'da Bakanlar Kurulu'nda alınan bir kararla 18 yaşını doldurmuş tüm memur adaylarının KPSS sınavına ve sınav sonucuna göre yerleştirilmelerine imkan tanındığını söyledi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 40'ncı maddesinde genel olarak 18 yaşını dolduranların devlet memuru olabileceklerini belirten Mehmet Ali Şahin, kamu kurumlarına girişte asgari yaşın bu şekilde belirlendiğini ancak üst yaş sınırına ilişkin bir kısıtlama bulunmadığını belirtti. Kanunda memurlar için üst yaş sınırı bulunmazken, alt yaş sınırı 18 olarak kabul ediliyor. Şahin, kurum ve kuruluşların, tüzük ve yönetmelikle yaş sınırı tespit edemeyeceklerini belirterek, "Ancak uygulamada birliği sağlamak amacıyla kamu kurum ve kuruluşların kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerin özel hükümleri haricindeki merkezi yerleştirmesini talep edecekleri kadro ve pozisyonlar için belli imkanlar tanınmıştır" dedi.

OBJEKTİF KRİTERLER
Memur olmak için 18 yaşın üstünde olmak yeterli. Ancak bir meslek ve sanat okulu bitirilmişse en az 15 yaş sınırı aranıyor. Bugüne kadar kurumların memur alımında yaş kriterlerini kendileri belirliyordu. Bazı kurumlar 25, bazıları 30 yaşı sınır kabul ediyordu. Alınan bu kararla kurumların elinde olan bu inisiyatif objektif kriterlere dayandırıldı.

Cezayı Bakan siler
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, devlet memurluğundan çıkarma cezası dışındaki disiplin cezalarının sicilden silinmesine ilişkin uygulamada yaşanan sorunlar nedeniyle illere bir genelge yolladı. Genelgede, Devlet mumurları Kanunu'da uyarma ve kınama cezalarının uygulamadan 5 yıl, diğer cezaların ise uygulamadan 10 yıl sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olanın cezanın sicil dosyasından silineceği kaydedilirken, üçlü kararname dışında kalan memur atamalarının bakan tarafından yapıldığına dikkat çekildi. Çelik, bu nedenle söz konusu memurların disiplin cezalarının belirli bir sürenin ardından sicillerinden silinmesine ilişkin kararın bakanlık makamı tarafından gerçekleştirileceğini kaydetti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber