Midesindeki tümörden bir günde kurtuldu

Batman’da yaşayan 70 yaşındaki Fahri İnsel'in midesindeki tümör, “Endoskopik Submukozal Diseksiyon” (ESD) yöntemiyle alınarak bir günde sağlığına kavuşturuldu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2013 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Midesindeki tümörden bir günde kurtuldu

Batman'da yapılan tetkikleri sonucu erken evre mide kanseri olduğunu öğrenen ve Memorial Diyarbakır Hastanesi'ne başvuran Fahri İnsel, Doç. Dr. Mustafa Yakut'un, "hemen ameliyat olması gerektiği aksi takdirde hastalığın ilerleyerek tedavisinin zorlaşacağı" uyarısı ile ameliyat olmaya karar verdi. Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Civan Tiryaki'nin tarafından genel anesteziye gerek kalmadan sedasyon yöntemiyle uyutulan İnsel'in, 30 dakikalık bir işlemle midesindeki tümör "Endoskopik Submukozal Diseksiyon" işlemiyle alındı.

YÜRÜYEREK AYNI GÜN TABURCU OLDU

Fahri İnsel, başarılı geçen işlem sonrası aynı gün ayağa kalkan ve günlük ihtiyaçları karşılayacak duruma gelerek, hastaneden taburcu edildi. Memorial Diyarbakır Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Mustafa Yakut, İnsel'in hastalığının henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve midesindeki kitlenin girişimsel işlemle ağrısız ve açık cerrahi operasyona gerek kalmadan alındığını söyledi. Mide ve kalın bağırsakta küçük boyutta, diğer organlara yayılmamış erken dönem kanserlerinin açık cerrahiye gerek kalmadan endoskopi ile tedavi edilebildiğini belirten Doç. Dr. Mustafa Yakut, "Erken mide kanserlerinde bu endoskopik yöntemin sonuçları, açık ameliyatlardaki kadar başarılıdır. İşlem sonrası eğer hastada istenmeyen bir durum gelişmezse, günlük yaşamına hızlı bir şekilde başlayabilir. Ayrıca açık ameliyatların hasta üzerinde bıraktığı psikolojik yıkım da ortadan kalkmış olur" dedi. Mide kanseri olan hastalara uygulanan açık cerrahi ile midenin alındığını dile getiren Doç. Dr. Yakut, "Hastanın erken dönemde midesinde tespit edilen kanserli kitleyi ESD yöntemi sayesinde midesini koruyarak aldık ve kendisini aynı gün taburcu ettik. Hastanın kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi görmesine de gerek kalmadı. Çünkü midesindeki tümör, tamamen temizlendi. İlk etapta 3 aylık ve daha sonra da 6 aylık ve yıllık kontrollerle kendisini takip edeceğiz" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE SINIRLI SAYIDA MERKEZDE YAPILABİLİYOR

ESD yönteminin sıklıkla Uzakdoğu'da uygulandığını ve hastaya önemli ölçüde konfor sağladığının da altını çizen Doç. Dr. Yakut, "Ülkemizde yakın zamanda yapılmaya başlanan uygulama yalnızca birkaç merkezde gerçekleştirilebiliyor. Sınırlı sayıda uygulanabilen bu ileri endoskopik cerrahi yöntemi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de hastalara umut oluyor. Kanserden korkmak yerine, geç kalmaktan korkulmalı. Çünkü erken dönemde tespit edilen bütün kanser türlerinin tedavisi mümkündür. Hatta bazılarından tamamıyla kurtulmak mümkündür" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber