TÜİK kiracıları yakın takibe aldı

Haber Giriş : 30 Nisan 2006 19:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon hesaplamaları için kiracılar üzerinde yaptığı anketleri sıklaştırdı. TÜİK, konuyla ilgili olarak, fiyat derlediği konutlarda oturan kiracılara bir mektup göndererek kendilerine daha fazla yardımcı olmalarını istedi.

TÜİK Ankara Bölge Müdürü Metin Kabalcı, enflasyon hesaplamalarında önemli bir yer tutan kira artışlarıyla ilgili olarak üzerinde anket yaptığı kiracılara birer mektup gönderdi. Kabalcı mektubunda, enflasyon rakamlarının hükümetin ekonomik kararlarında, Merkez Bankası'nın para, faiz ve döviz politikalarındaki önemine değindi. Kabalcı, mektubunda şunları söyledi: "Doğru ve güvenilir istatistiki temellere dayanan fiyat endekslerini hesaplamak için gerekli olan kira bilgilerini derlemek üzere, sizleri ziyaret edecek olan elemanlarımızın dışında, zaman zaman telefonla haneniz aranarak daha önce anketörlerce alınan konut özellikleri ile kira değeri bilgilerinin doğruluğu ve tutarlılığı ölçülmeye çalışılacaktır. Kira bilgileri derleme çalışmaları nedeniyle, sizleri ziyaret edecek olan veya telefon aracılığı ile bilgilerin tutarlılığını kontrol edecek olan TÜİK anketörlerine göstereceğiniz yakın ilgi ve işbirliği için şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım."

AYLIK ARTIŞLAR

Türkiye genelindeki ortalama konut kirası bu yıl ocakta yüzde 2.17 oranında artarak 290.19 YTL olarak gerçekleşmişti. Ocakta enflasyon ise yüzde 0.75 olarak belirlenmişti. Kiranın yüzde 1.73 oranında artarak 295.20 YTL olduğu şubat ayında ise enflasyon yüzde 0.22'de kalmıştı. Şubat ayı itibariyle konut kirasındaki artış enflasyonun 1.51 puan üzerinde gerçekleşmişti. Enflasyonun yüzde 0.27 olduğu mart ayında ise kiradaki artış yüzde 0.98 oranında gerçekleşti. Kiranın 298.08 YTL olduğu mart ayında, kiradaki artış enflasyonun 3.70 puan üzerinde gerçekleşti.

YILLIK ARTIŞ

Mart sonu itibariyle konut kirasındaki yıllık artış ise yüzde 21.33 olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde yıllık enflasyon ise yüzde 8.16'da kaldı. Mart sonu itibariyle konut kirasındaki yıllık artışın enflasyonun 13.17 puan üzerinde gerçekleştiği belirlendi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber