Vergi cezalarında mahkumiyet oranı yüzde 36

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi cezalarının yeniden düzenlenmesi konusunda bir çalışma yapan Vergi Konseyi, vergiyle ilgili davalardaki mahkumiyet oranının yüzde 36 olduğunu bildirdi.

Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, vergi ceza hukukunun özellikle Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikler sonrasında sorunlu hale geldiğini belirtti.

Gerek idari para, gerekse hürriyeti bağlayıcı cezalar yönünden uygulamada çeşitli sıkıntılar meydana geldiğini kaydeden Uysal, vergi kaybına yol açan mükelleflere kesilen vergi ziyaı cezasının Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmiş olmasının da bunun göstergelerinden birisi olduğunu vurguladı.

Vergi Konseyi Başkanı, vergi cezalarına ilişkin ihtilaflar konusunda da şu bilgileri verdi:

"Vergi kaybına yol açmayanlara dahi hürriyeti bağlayıcı vergi cezası verilebilmesine yol açan Vergi Usul Kanunu düzenlemelerine muhalefet etmek suçundan, 2003 yılında 6 bin 718 ceza davası açılmıştır. Bu davalarda yargılanan sanık sayısı 9 bin 520 kişidir. 2004'te ise açılan ceza davası sayısı 6 bin 398 olup, bu davalardaki sanık sayısı da 9 bin 80'dir. 2004 yılında sonuçlanan ve toplam 12 bin 799 sanığın yargılandığı 8 bin 761 davada, 4 bin 595 kişi için mahkumiyet kararı verilmiştir. Bir başka deyişle yargılanan sanık sayısına göre mahkumiyet oranı yüzde 36'dır."

"Suç ve cezalarda şahsilik ilkesinin" ceza hukukunun temel ilkelerinden birisi olduğuna da işaret eden Uysal, mevcut vergi ceza sisteminin bu ilkeye aykırı sonuçlar doğurduğunu söyledi.

İdari para cezası şeklindeki vergi ziyaı cezasının da, kayıt dışı ekonomi ile mücadelede gerekli etkinliği sağlayamadığını kaydeden Uysal, bütün bu unsurların, vergi ceza sisteminin yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kıldığını ifade etti.

Bu nedenle Vergi Konseyi olarak, bir yılı aşkın süredir bir çalışma yürüttüklerini anlatan Uysal, Vergi Usul Kanunu'na yönelik çalışmanın, tamamlanmasının ardından Bakanlığa sunulacağını, burada yapılacak değerlendirme sonrası Bakanlar Kurulu'na gideceğini ve hükümetin uygun görüşünün ardından TBMM'ye gönderileceğini hatırlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber