Doktorlar 'mecburi hizmeti' sevmedi. İşte anket sonuçları...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2006 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan "zorunlu hizmet" uygulaması fiyaskoyla sonuçlandı. Zorunlu hizmet için kura çeken bin 346 doktordan 970'i, göreve başlamadı. Yüklü miktarda döner sermaye katkı payı sisteminden sonra zorunlu hizmet uygulamasında da başarılı olamayan Sağlık Bakanlığı, Doğu'daki doktor açığını nasıl kapatacağını kara kara düşünmeye başladı.

Türk Sağlık-Sen'in "zorunlu hizmet" raporu, acı bir gerçeği su yüzüne çıkardı. Söz konusu rapora göre, zorunlu hizmet için kura çeken bin 346 doktordan 970'i göreve başlamadı. Sağlık Bakanlığı'nın özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinin hekim açığını kapatmak için çözüm olarak uygulamaya soktuğu "devlet hizmeti yükümlülüğü" ilk atamada hedefine ulaşmadı. 970 hekim atandığıyla gitmezken, göreve başlayan 376 doktordan 46'sının ise kurada Ankara, İzmir, Adana gibi büyükşehirleri çektiği belirtildi.

Rapora göre son 3 yılda 9 bin 226 doktor ataması yapılırken, 7 bin 53 kişi görevinden ayrıldı. Araştırmaya göre, 2005 yılında 936'sı uzman, 2 bin 277'si de pratisyen, toplam 3 bin 213 doktorun ataması yapıldı. Buna karşın, bin 217'si uzman, bin 481'i pratisyen olmak üzere 2 bin 698 hekim görevinden ayrıldı. Diğer yılların verileri de dikkat çekti. 2003 yılında bin 949 hekim göreve başlarken, bin 933 hekim görevi bıraktı. 2004 yılında ise 4 bin 64 hekim işbaşı yapmasına karşın, 2 bin 422'si işinden ayrıldı. 2005 yılında görevi bırakan 2 bin 698 hekimin ayrılma nedenleri şöyle sıralandı: 'Emeklilik nedeniyle 528, istifa gerekçesiyle bin 386, memuriyetten çıkarma sebebiyle 5, muvafakat verme nedeniyle 754, müstafi (herhangi bir şekilde görevden el çekme) 25. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Doğu'daki doktor açığının çözümünün temelinde 'rotasyon' sisteminin yattığını belirterek, "Asker, polis ve diğer kamu görevlileri gibi doktorlarımız da tıp fakültesine girdiklerinde bu memleketin her köşesinde belirli bir süre görev yapacaklarını bilmeli. Böyle bir sistemle adaletsizliklerde ortadan kalkacak torpilini bulan büyükşehirde kalamayacaktır" dedi.

Kahveci, yaptığı açıklamada, bölgedeki hastanelerdeki tıbbi cihaz eksikliğini ve illerdeki sosyo-ekonomik koşullarında doktorların zorunlu hizmete sıcak bakmamasında önemli bir etken olduğunu vurgulayarak, "Rotasyon sisteminde her bölgede süreleri belirlenmek şartıyla ne kadar hizmet vereceğini doktorumuz bilmelidir. Böyle bir uygulamaya kimsenin karşı çıkılacağını sanmıyorum. Sistem böyle uygulanırsa ancak Doğu illerimizin doktor sorunu çözülür açık kapatılır. Ayrıca rotasyona gidecek her doktor için bölgede gerekli mali ve sosyal tedbirlerin alınması gerekir. Lojman ve ekstra ücret gibi. Bir diğer önemli konuda doğudaki hastanelerin gerekli tıbbi donanıma kavuşturulmaları gerekmektedir. Oralarda görev yapan doktor gerekli tıbbi cihazlardan yoksun bir şekilde hizmet veremez durumda bırakılmamalıdır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber