18 yıl böbreğindeki sonda ile yaşadı

Diyarbakır’da, 18 yaşındaki Çetin Kaya’nın ailesi, çocuklarını 3 aylıkken idrar yapamama, ateş ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ile doktora götürdü.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2014 22:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
18 yıl böbreğindeki sonda ile yaşadı

Diyarbakır'da, 18 yaşındaki Çetin Kaya'nın ailesi, çocuklarını 3 aylıkken idrar yapamama, ateş ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ile doktora götürdü. Yapılan tetkiklerde, çocuğun bir böbreğinin çalışmadığı, diğer böbreğin de doğuştan ciddi anormal olduğu ve tedavisi olmadığını öğrenince şok yaşadı. 18 yıl boyunca sol böbreğindeki sondadan idrarını yapan Çetin'e, Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen umut oldu. Prof. Dr. Önen, dünya literatüründe kendi adını taşıyan bir aletle Çetin'in idrar kanallarını genişleterek normal yoldan idrara çıkmasını sağladı.

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesine bağlı Kaldırım köyünde yaşayan Kutbeddin Kaya'nın 10 çocuğundan 4'ncüsü olan Çetin'in 3 aylıkken normal idrar yapamadığı ve sürekli hasta olduğu anlaşıldı. 18 yıl sol böbreğine yerleştirilen sondadan idrarını yapan Çetin, bu süre zarfında arkadaş çevresinden hep dışlandı. Köydeki çocukların top oynamaya bile almadığı ve sosyal ortamdan izole ettiği Çetin, psikolojik tedavi görmeye başladı. Normal yol olan penisteki idrar kanalından idrarını yapamadığı için cinsel sorunlar yaşayacağını sanan Çetin'e, Prof. Dr. Abdurrahman Önen çare oldu. Kendi ismini taşıyan ve dünya tıp literatürüne giren aletle Çetin'in boylu boyunca kapalı olan idrar yolunu açan Prof. Dr. Önen, bilindiği kadarıyla dünyada bir ilk olarak, 18 yıl boyunca normal idrar yollarını hiç kullanmadan sadece böbrekten direk olarak vücut dışına bir sonda ile idrarını yapan hastayı tedavi etmeyi başardı.

Hastanın 3-4 aylıkken tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, ateş ve idrar yapamama şikayetleri ile ailesi tarafından bir hastaneye götürüldüğünü belirten Prof. Dr. Önen, hastanede yapılan tetkiklerinde sağ böbreğinin ölü ve sol böbreğinin de ciddi sorunlu olduğu için hastaya iki ameliyat yapıldığını kaydetti. Prof.Dr. Önen, sağ böbreği ameliyatla alınan hastanın sol böbreğine yapılan ameliyat esnasında idrar kanalının böbrekten mesaneye kadar boylu boyunca tıkalı olduğunun gözlendiğini belirterek "Hastamızın idrarını yapabilmesi için ameliyat esnasında, ciddi derecede şişmiş ve genişlemiş olan problemli sol böbreğine bir sonda yerleştirilmiş ve bu sondanın ömür boyu kaderi olduğu, başka hiçbir çarenin olmadığı söylenmiştir. Bu durumda hastamız 18 yıl köy ortamında yaşamaya çalışmış. Sol böbreğindeki sonda ve torbalardan dolayı da ciddi psikolojik sorunlarla mücadele etmiştir" dedi.

PSİKİYATRİ TARAFINDAN 10 YIL TEDAVİ GÖRDÜ

Prof. Dr. Önen, hastanın, sürekli sondalarla gezmesi ve özellikle genital bölgedeki orijinal yerinden işeyememesi, doğurganlığı ve cinsel hayatının olmayacağı korkusu ve kaygısı ile ciddi psikolojik travmalar geçirdiğini aktardı. Yaklaşık 10 yıl psikiyatri tarafından tedaviye alınan bu hastanın sağlık merkezine başvurduğunu anlatan Prof.Dr. Önen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaptığımız tetkiklerde sol böbreğinin kötü de olsa yaşayabilecek kadar çalıştığını tespit ettik ve hastaya ameliyat önerdik. Büyük bir gelecek umuduyla kabul eden hastaya Memorial Diyarbakır Hastanesi'nde 3-4 saat süren çok özellikli bir kapalı ameliyat uyguladık. Kapalı bir cerrahi işlem ile hem çocuğun böbreğindeki sonda deliğinden böbreğe girerek hem de penisteki idrar kanalından mesaneye ve oradan da hastanın tamamen tıkalı olan incecik ve 18 yıldır hiç çalışmayan idrar kanalına ulaştık. Hem böbrekteki kapalı aletler hem de alt idrar kanalındaki ince aletlerle tıkalı kanalı açıp adım adım genişlettik. Genişlettiğimiz idrar kanalına, kendi buluşumuz olan ve tüm dünyada adımızla üretilip satılan özellikli bir kateter yerleştirdik. Böylece hastamız hayatında ilk defa son bir aydır normal idrar yollarından işemeye başladı. İlk günden itibaren hastanın hayata bakışı değişti"

Prof.Dr. Önen, hastanın 18 yıldır hiç işeyemediği için idrar torbasının tamamen küçülmüş ve çok hassas durumda olduğunu belirterek şunları söyledi: "İlk günlerde idrarını yaparken ağrı, yanma gibi durumlarla beraber günde 30-35 defa tuvalete gitme şikayetleri yaşamasına rağmen normal yoldan işemenin sevincini yaşıyordu. Bir aydır ameliyatsız olarak yaptığımız medikal tedaviler ile mesanesini rahatlatıp kapasitesini artırmaya başladık. Ameliyattan hemen sonra günde 35 defa tuvalete gitmek zorunda kalan hastamız, şu anda günde 8-10 defa tuvalete giderek normal yaşamını sürdürmeye devam ediyor. Hastanın psikolojisi bu kısa sürede belirgin olarak düzeldi. Özgüveni yerine gelen hasta ikinci baharını yaşamaya başladı."

"CİNSEL HAYATINA ENGEL OLMAYACAK"

Hastanın 18 yaşına kadar alt idrar yollarını ve genital bölgeyi hiç kullanamadığını, penisin içindeki kanaldan çiş yapamayınca kendi kafasında kurduğu kaygılarla penisinin de çalışmadığını sandığını dile getiren Prof.Dr. Önen, şöyle konuştu: "Dolayısıyla doğurganlık özelliğinin olmadığını ve normal bir cinsel yaşamı olamayacağını düşünmüş. Yıllarca bunun travması ile yaşayarak psikolojik tedavi görmüş. Tüm bu kaygılarla merkezimize başvuran hastaya normal yoldan idrar yapmamasının cinsel hayatı ile hiçbir ilgisinin olmadığını sadece idrar yollarının kapalı olduğunu anlatıp detaylı bilgilendirme ve aydınlatma ile hastayı ikna ettik. Çok şükür, yaptığımız başarılı ameliyat sonucunda hastamız artık hem normal idrar kanalından çişini yapıyor hem de genital organlarının normal çalıştığının farkındalığını yaşayarak umutla geleceğe bakıyor. Bir çocuğun mesanesi olmasına rağmen idrarını normal yoldan yapmadan 18 yıl boyunca sadece böbreğine yerleştirilen bir sonda ile yaşayıp idrarını dışarı akıtması durumu, bildiğimiz kadarıyla, bugüne kadar dünyadaki ilk olgudur."

"ARKADAŞLARIM BENİMLE DALGA GEÇİYORDU"

Hasta Çetin Kaya, bu durumdan dolayı arkadaşlarının kendisi ile dalga geçtiğini söyledi. Çetin, 3 aylıkken böbreğine hortum takıldığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Kendimi anlamaya başlayınca gördüm ki herkes normal penis yolundan idrarını yaparken ben sonda yardımıyla yapmak zorunda kalıyorum. Bazı arkadaşlarım benimle dalga geçiyordu. Bir yakınımızın yönlendirmesiyle Prof.Dr. Abdurrahman Önen'in yanına geldik. Beni ameliyat ederek bulunduğum zor durumdan kurtardı. Artık ben de normal yoldan işeyebiliyorum. Eskiden idrarımı normal yoldan yapamadığım için arkadaşlarla top oynamak istediğimde benimle oynamıyorlardı. İyileştikten sonra arkadaşlarım bana hayretle bakmaya başladılar. İdrarımı ilk yaptığım zaman sanki yeniden doğmuş gibi hissetmiştim."

Maddi durumlarının iyi olmadığını anlatan baba Kutbeddin Kaya ise, yıllardır çocuğunu götürmediği doktor bırakmadığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Abdurrahman hocamızın yanına geldik, sağolsun bize her türlü yardımda bulundu. Şu anda çocuğum normal yollardan idrarını yapabiliyor. Allah, Abdurrahman hocamızdan razı olsun, ona minnettarız. Fakat maddi durumumuz yeterli değil. İleride çocuğuma başka ameliyatlar gerekebilir. Çetin'in sağlığına kavuşması için devlet büyüklerinin ve yetkililerin bize yardım etmesini bekliyoruz. Ayrıca, bölgemizde bu tür özel ameliyatların yapılması en azından artık İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere gidilmesini engelliyor. Çünkü eğer bu imkanlar Diyarbakır'da olmasaydı uzaklara gidip daha da zor durumda kalacaktık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber