Altın bir saniyede 30 dolar birden düştü!

Altın fiyatları dün sadece bir saniyede 30 dolar birden düşerek 1245 dolardan 1215 dolara düştü.

Haber Giriş : 07 Ocak 2014 12:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Altın bir saniyede 30 dolar birden düştü!

Ancak daha sonrasında eski seviyelerine geldi. Uzmanlar bu sıradışı fiyat hareketiyle ilgili olarak hatalı işlem veya fiyat spekülasyonu seçenekleri üzerinde duruyor.

Altın fiyatlarında sular durulmuyor. Yeni yıla yükselerek giren altın uluslararası piyasalarda ons başına 1200 dolardan 1240 dolara kadar yükseldi.

Ancak dün saat 17:15'te altını takip eden yatırımcı ve analistleri çok şaşırtan bir olay meydana geldi. Altın fiyatları yüksek hacimli 4200 adet kontrat satışın etkisiyle bir saniye içinde 30 dolar birden değer kaybetti. Fiyatlar 1245 dolardan 1215 dolara kadar geriledi, altın işlemleri kısa bir süre durdu. Ardından tekrar 1240 dolar seviyelerine yükseldi.

"ŞİŞMAN PARMAK" ŞÜPHESİ

Fiyatların neden bir saniyede 30 dolar birden düştüğü konusunda ise analistler iki yorumu ön plana çıkardı. Birincisi borsacıların 'şişman parmak' dediği şehven yapılmış bir hata sonucu bu işlemler gerçekleşti. Ancak bazı analistler spekülatif hareketlerin de bu tabloyu ortaya çıkarabildiğini belirtti. GoldCore analisti Mark O'Bryne yaşanan hareketin fiyat sperkülasyonu özellikleri taşıdığını ancak şu aşamada "şişman parmak" hatası ya da büyük bir fonun pozisyon kapaması olduğunu anlamanın mümkün olmadığını belirtti.


NE OLUR

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altındaki yükselişin yeni pozisyon açılmalardan kaynaklandığını, bu durumun birkaç gün sonra sona ereceğini söyledi.

Geçen yılı yüzde 30'a yakın kayıpla tamamladıktan sonra 2014'ün ilk haftasında yüzde 4'e yakın değer kazanan altının, yakında yönünü aşağı çevireceği belirtildi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altının bugünkü yükselişinin yeni pozisyon açılmalardan kaynaklandığını, bu durumun bir kaç gün böyle devam edeceğini ve daha sonra altının yönünün aşağı olacağını söyledi.

Yıldırımtürk, "Dolar 2 TL'ye yaklaşırsa, altının gram fiyatı 86-87 liraya yükseldiği gibi 80 liradan 78 liraya kadar da gerileyebilir. Önümüzdeki günlerde bunu da görebiliriz ama yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilmeli" ifadelerini kullandı.

'VERİLER YAKINDAN İZLENMELİ

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise, "Fiyatın dip seviyelerinden toparlanmasıyla verilere olan duyarlılığı daha da artacak olan altında ABD veri akışıyla beraber altındaki seyir açısından Çin'deki talebin de etkili olması nedeniyle Çin verileri dikkatle izlenmeli. Bu haftaya bakacak olursak, altın kısa vadeli düşüş trendini yukarı kırmış durumda, ancak ABD tarafından önemli veriler geleceği için dalgalanmalar fazla olabilir. Bu süreçte özellikle bu hafta açıklanacak ABD tarım dışı istihdamı ve işsizlik oranı verileri büyük önem taşımaktadır. Altının onsunda 1.235 dolar seviyesi altına olan hareketlerde 1.223, 1.210 ve 1.200 önemli destekler olarak görünüyor" şeklinde konuştu.

'ÇİN'DEN YOĞUN TALEP VAR'

Garanti Bankası Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu, altın fiyatlarında bu yılın başından itibaren devam eden yükselişin geçici olduğunun düşünüldüğünü belirterek, bu yılın başından itibaren Asya'dan özellikle de Çin'den çok yoğun fiziksel talebin olduğunu ve bu talebinde altın fiyatlarını desteklediğini söyledi.

Altında profesyonel yatırımcıların geçen yıl ciddi satışlar yaptığını onlardan da yeni satışlar gelmediği için yukarı yönlü hareketin devam ettiğini aktaran Kalyoncu, "Çin'den gelen talepte azalış olduğunda altın fiyatlarında tekrar aşağı yönlü bir hareket bekleniyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüksek seyrediyor. Bu da altının cazibesini yatırım aracı olarak geri plana itiyor. Çin'den gelen talebin sakinleşmesi durumunda önümüzdeki dönemde kar satışları bekleniyor" dedi.Hürriyet - NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber