Tütün ve alkol piyasasına yeni düzenleme

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2006 21:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alkollü içeceklerin üretimi ve ticareti ile ilgili konularda düzenleme yapma yetkisi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına devredilecek.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumunun kaldırılarak, yerine Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tasarıya göre, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilatı, kurul ve başkanlıktan oluşacak. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu, 7 üyeden oluşacak. Kurul üyeleri, bilimsel amaçlı yayın, ders ve konferans gibi etkinlikler hariç olmak üzere, kurumdaki resmi görevlerinin yürütülmesi dışında kalan resmi veya özel hiçbir görev alamayacak, ticaretle uğraşamayacak. Kurul üyeleri ile eş ve çocukları, Kurumun düzenlemek ve denetlemekle yetkili olduğu sektör veya alanla ilgili sermaye piyasası araçlarına sahip olamayacak.

Kurumun karar organı olarak Kurul, tütün, tütün mamulleri, etil alkol ve metanol piyasalarını düzenlemek ve denetlemek, bu piyasalar ile ilgili genel ve düzenleyici işlemler yapmak ve kararlar almakla yetkili ve görevli olacak.

Kurul Başkan ve üyeliklerine atananlar ile Kurum personeli Emekli Sandığı Kanununa tabi olacak. Mali açıdan özerk bir yapıya sahip olacak Kurumun bütçesi, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nu hükümlerine göre hazırlanacak.

Üretici tütünleri, yazılı sözleşme esası veya açık artırma yöntemiyle alınacak ve satılacak.

Tütün ticareti yapmak, tütün işleme tesisi kurmak ve üretime başlamak için Kurumdan izin veya uygunluk belgesi alınacak.

Tütün mamulleri satış belgeleri, il özel idarelerince verilecek.

Türkiye'de, marka bazında sigara için yıllık en az 1 milyar 400 milyon adet, diğer tütün mamulleri için yıllık en az 12 ton üretenler, aynı markadan olmak üzere serbestçe ithalat yapabilecek.

Tasarıyla, İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununda değişiklik yapılarak, alkol ve alkollü içkilerinin üretimi ve ticareti ile ilgili düzenlemeler yeniden belirlendi.

Buna göre, alkollü içkilerin üretimi, ticareti, piyasa gözetim ve denetimi ile alkollü içkilerin kayıt dışı üretiminin ve piyasaya arzının önlenmesi amacıyla kayıt dışı ham madde girişinin ve bunların işlenmesine yönelik kontrollere ilişkin usul ve esaslar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Alkollü içkilerin satışıyla ilgili düzenlemede de değişikliğe gidildi.

Buna göre, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler, dağıtım yetki belgesinde faaliyet alanı tanımlanmış üretici ve ithalatçı gerçek veya tüzel kişiler tarafından piyasaya arz edilebilecek. Alkollü içkiler dökme olarak piyasaya arz edilemeyecek.

Piyasaya arz ambalajında etil alkol ve alkollü içkilerin toptan, perakende veya açık olarak satışını yapmak isteyenlerin, işyeri açma ve çalışma ruhsatı haricinde, il özel idarelerinden satış belgesi almaları zorunlu olacak.

Satış belgeleri; il merkezleri, büyükşehir belediyesine dahil ilçeler ile ilçe merkezleri ayrımı esas alınarak yönetmelikle belirlenecek bedel karşılığında verilecek. Bu bedel her yıl yeniden tespit edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber