Alevi öğrenci din dersi almalıdır

Haber Giriş : 06 Mayıs 2006 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çünkü: * Kendi dini ile mutlu ve barışık olabilmesi için. * İslam'ın kök değerlerini öğrenebilmesi için. * Başkalarının inançlarını hoş görebilmesi için

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, ilköğretim okuluna giden oğlu Mustafa Berkay'ın "din dersindan muaf tutulması" için İstanbul 5. İdare Mahkemesi'ne dava açmış ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Karar gerekçesinde "Din dersi Anayasa'da zorunlu ders olarak yer alıyor ancak, aile bu adla okutulan dersin kendi dini inancını ve felsefesini yansıtmadığını beyan ediyor" demişti. Bu karar zorunlu din dersi tartışmalarında önemli bir adım olarak değerlendirilmişti. Ancak İstanbul Valiliği karara itiraz etti. Valilik 8 sayfalık itiraz dilekçesinde, Alevi öğrencinin neden din dersi alması gerektiğini, hukuki gerekçeler yerine "din dersi verir gibi" anlattı.
Din dersinin önemini "Bireysel, toplumsal, ahlaki, kültürel ve evrensel" başlıklarıyla anlatan Valilik, 26 maddede "Neden din dersi?" sorusuna yanıt verdi. Bu maddelerden bazıları şöyle:

* İnanma ve yaşama özgürlüklerinin bilincine varabilmesi için

* Başkalarının inanç ve yaşayışlarına hoşgörü ile yaklaşabilmesi için

* İslam dininin akıl ve bilimle çatışmadığını, din ve bilimin birbirinin alternatifi olmadığını kavrayabilmesi için

* Toplumla yaşanan dini ve ahlaki davranışları tanıyabilmesi için

* Çağdaş evrensel değerlerin İslam'ın özü ile örtüştüğünü fark etmesi için

Alevilik-tarikat yan yana
Valilik Aleviler'i tanımlarken, "dinsel grup" ifadesi kullandı. Ayrıca Alevilik'i belki de ilk kez Mevlevi, Nakşi ve Kadiriler'le yan yana getirdi: "Türkiye'de kendisini Alevi, Mevlevi, Nakşi, Kadiri vb. olarak tanımlayan pek çok dinsel grup mevcuttur. Programların temel amacı, bütün grupların ortak paydasını oluşturan kök değerler, kültürel boyutuyla öğrenciye kazandırmaktır. Bu doğrultuda öğretim programlarında yer alan namaz, herhangi bir gruba özgü bir değer değildir. Namaz ile ilgili bilgiler de, herhangi bir mezhebe özgü olarak programımızda yer almamıştır."

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber