Hakim ve savcılara 'en yüksek devlet memuru modeli'yle zam geliyor

Haber Giriş : 06 Mayıs 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet yargı dünyasına çok özel bir zam yapmaya hazırlanıyor. Bir süre önce Maliye Bakanlığı'na gönderilen zam talebi hakim ve savcılara yeni bir maaş sistemi getiriyor. Yeni sistemde hakim ve savcılar milletvekilleri gibi en yüksek devlet memuru maaşı üzerinden kıdeme göre maaş alacaklar.

Yargıya yapılacak zammın oranı ve getireceği yük Maliye Bakanlığı tarafından netleştirilecek. Dün Adalet Bakanı Cemil Çiçek'le sohbet ederken yapılacak zammın gerekçesini de alıyorum.

Cemil Bey aynen şöyle diyor:

"Bugün hakim diyorsunuz, savcı diyorsunuz ne kadar önemli kararlar verdiklerini biliyorsunuz. Doğrudan insan hayatıyla ilgili kararlar veriyorlar. Ama bakın koskoca ağır ceza reisi dediğiniz kişi taş çatlasa 2 bin 500 YTL civarı maaş alıyor. İstanbal'da oturan 1000 YTL kira verse, 1500 YTL'ye nasıl geçinecek. İşte bunu düzeltmeye çalışıyoruz. Tabii burada Maliye'nin sözünü bekliyoruz. Ama en yüksek devlet memuru maaşı üzerinden bir skala oluştu. Tıpkı milletvekilleri gibi."

Peki bu zam yüzde kaç oranında yapılacak ve nasıl bir sisteme oturtulacak?

Çiçek, cevap veriyor:

"Nasıl milletvekilleri maaşlarını en yüksek devlet memurunun maaşı üzerinden bir sistemle alıyorsa, hakim ve savcılarımız da böyle alacaklar. Biz hazırladık teklifimizi yaptık. Bir hafta içinde maliyeden zam oranına yönelik kararı bekliyoruz. Ondan sonra da bu zam açıklanacak."

Çiçek'in verdiği bilgilerden anlıyorum ki hakim ve savcılar için milletvekili maaş sistemine yönelik bir düzenleme yapılıyor.

Bu anlamda yapılacak zammın ne kadar olacağından çok maaş sisteminin böyle bir şekle dönüştürülmesi önem taşıyor. Bu yeni sistem devreye girdiğinde hakim ve savcılar en yüksek devlet memuru olan başbakanlık müsteşarının maaş skalası üzerinden kıdemlerine göre maaş alacaklar. Bakan Çiçek ısrarla zam oranının söylemiyor, ama kulislerde bu oran 20 civarı olarak konuşuluyor.

Cemil Çiçek hakim ve savcılara yapılacak zamdan çok getirilecek sistemi önemsiyor. Uzun sohbetin sonucunda gördüm ki, Adalet Bakanlığı her kademede yargı mensubunu dinleyerek bir zam sistemi oluşturmuş. Bakan, yargının bağımsızlığı açısından bu yeni sistemin çok iyi sonuçlar yaratacağını söylüyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber