Aleviler hükümeti eleştirince vali töreni terk etti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2006 20:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri Valisi Osman Güneş, Hacı Bektaş Veli Derneğinin düzenlediği 11. Geleneksel Aşure Günü programını, ''Ben devlete, hükümetine tahkir edici sözlerin söylendiği ve kullanıldığı yerlerde devletin valisi olarak duramam'' diyerek terk etti.

Hacı Bektaşi Veli Derneği'nin düzenlediği 11. Geleneksel Aşure Günü, Beştepeler Parkı'ndaki piknik alanında yapıldı. Kayseri Valisi Osman Güneş'in de katıldığı aşure günü, saygı duruşuyla başladı. İstiklal Marşı'nın okunmaması üzerine Vali Güneş, görevlileri uyararak marşın okunmasını sağladı. Protokol kuralları gereği en son konuşması gereken Vali Güneş, Kayseri Hacı Bektaş Veli Kültürünü Araştırma, Yaşatma, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Akpınar'ın açılış konuşmasının ardından kürsüye davet edildi.

Güneş, yaptığı konuşmada, tarih boyunca Türk Milleti'ne zarar vermek isteyen kötü mihrakların bulunduğunu belirterek, ''Ama Türk Milleti, birlik ve beraberlik içerisinde bu mihraklara karşı gereken dersi vermiştir. Bu birlik ve beraberliğimiz devam ettikçe üzerimizde oynanan oyunlara asla müsaade etmeyeceğiz'' dedi.
Vali Güneş'in ardından, Dernek Başkanı Akpınar yeniden kürsüye gelerek, ''Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun 20 milyon Alevi'yi görmezden geldiğini'' iddia etti.
''Alevilik, tarikat ve mezhep tanımına sığdırılamayacak kadar ulvive deryadır'' diyen Akpınar, şöyle devam etti:

''Biz Diyanet İşleri Başkanlığı'nın inanç boyutundaki uygulamalarına karışmıyoruz. Bardakoğlu'nun da bizim hakkımızda böyle bir yargıda bulunması doğru anlayış değildir. Laik bir ülkede Diyanet İşleri Başkanlığı'nın olmaması gerekir. Türkiye'deki Alevilerin ve Bektaşilerin varlığı devlet tarafından kabul edilmelidir. Anayasal
güvence altına alınmalıdır. Hükümetlerin, Alevilere ve Bektaşilere yaklaşımında ayrımcılık içinde olmamalarını istiyoruz. Cem evleri, hükümetler tarafından ibadet yeri olarak kabul edilmelidir. Zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır. Devletin bir an önce ülkenin, toplumun her kesiminde ibadetlerini özgürce yapmaları konusunda uygulamalar
yapması inancındayız.''

Akpınar'dan sonra Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinin Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu da konuşma yaptı. Vali Güneş, Selmanpakoğlu'nun konuşmasının ardından, etkinlikler başlamadan alanı terk etti.

Güneş'e, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Çeviker, Melikgazi Kaymakamı Mesut Demirkol, Emniyet Müdürü Orhan Özdemir ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın da eşlik etti. Dernek yetkililerine yaşanan aksaklıklardan ve yapılan konuşmalardan dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getiren Vali Güneş, gazetecilerin, alandan neden ayrıldığını sormaları üzerine, şunları söyledi:

''Ben bir yorum yapmıyorum. Devletin bir valisi olarak Alevi vatandaşlarımı kucaklamaya geldim. Onlar, söylediklerimi yeteri kadar duydular. İyi niyetli olduklarını düşünüyorum. İyi niyetliler ama bir yanlış yaptıklarını değerlendiriyorum. Ama devletin itibarı söz konusuolunca devletin valisi yerini bilir, yurdunu bilir, devletinin
itibarını zedeleyici bir davranışa da müsaade edemez.''

Vali Güneş, Dernek Başkanı Akpınar ile tokalaşırken de ''Beklersiniz, salonda konuşursunuz. Ya da konuşmazsınız. Bakın burada program yapıyorsunuz. İstiklal Marşı'nı söyletmiyorsunuz. Ben devletin valisi olarak ne yapardım? O programı vatandaşa nasıl anlatırdım'' dedi. Bu sırada Akpınar, bir yanlış anlama söz konusu olduğunu ve öyle bir düşüncelerinin olmadığını söyleyince, Vali Güneş, şunları kaydetti:

''Alevi vatandaşlarımız bizim canımızdır, ciğerimizdir. Burası aşure etkinlikleri yapılacak yerdir. Siyaset yapılacak bir yer değil. Ben devlete, hükümetine tahkir edici sözlerin söylendiği ve kullanıldığı yerlerde devletin valisi olarak duramam. Madem davet ettiniz, biz de Alevi vatandaşlarımızla aşure yemeğe geldik. Eşimle
birlikte buraya geldik ve çayıra oturup aşure yiyecektik. Vatandaş da bilsin benim neden yaptığımı.''

Vali Güneş'i uğurlayanların arasında bulunan Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Ali Yaldız, yapılan yanlışlıklar nedeniyle özür diledi. Yaldız, İstiklal Marşı'nın, kasetin unutulması yüzünden okunmadığını, Vali'nin de iyi niyetten dolayı kürsüye erken davet edildiğini söyledi.

Vali Güneş, özrü kabul ederek, niyetlerin kötü olmadığını bildiğini dile getirip, alandan ayrıldı. Sema gösterileri yapılan etkinlikte, 12 kazanda pişirilen aşure, alanda bulunan 5 bin civarında kişiye dağıtıldı.

<

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber