Tuğcu'dan kamu kurumlarına şeffaflık uyarısı

Haber Giriş : 08 Mayıs 2006 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mal varlığı tartışmalarının ardından bu konuda yapılacak düzenlemeler beklenirken, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'dan uyarı geldi. Tuğcu, özellikle kamu kurumu ve kuruluşlarının şeffaf olmasına dikkat çekerek, bunun Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası uyarınca yapılması gerektiğine işaret etti.

Mal varlığı tartışmalarının ardından bu konuda yapılacak düzenlemeler beklenirken, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'dan uyarı geldi. Tuğcu, özellikle kamu kurumu ve kuruluşlarının şeffaf olmasına dikkat çekerek, bunun Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası uyarınca yapılması gerektiğine işaret etti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, kurumun internet sitesinin yenilenmesi dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Tuğcu, "Çağımıza bir isim verilmek istense en uygun isim iletişim çağı olabilir. Bu çağa uyabilmek için insanların bilgiye erişim hakkı, bilginin ulaşılabilir şekilde paylaşılması ve yaygınlaştırılması ile sağlanmalıdır" dedi. Tuğcu, bilgi edinme hakkının, evrensel ve anayasal dayanağı olan birçok temel hak ve özgürlüğün olmazsa olmaz ön koşulu olduğuna işaret ederek, "Kuşkusuz, kamu kurumlarının güncel ve doyurucu bilgilerle donatılmış internet siteleri bu hakkın gerçekleşmesinde önemli bir rol oynamaktadır" dedi. Tuğcu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nın 41. maddesi gereğince kamu kurum ve kuruluşlarının hesap verme sorumluluğu çerçevesinde hazırlamaları gereken genel faaliyet raporlarının, 17.3.2006 tarihinde yayımlanan Uygulama Yönetmeliğinin 20/1. maddesi gereğince ilgili idarenin internet sayfasında yayımlanması gerekmektedir."

ANAYASA MAHKEMESİ'NE E-DİLEKÇE İLE BAŞVURU DÖNEMİ

Başkan Tuğcu, Bilgi edinme hakkı çerçevesinde Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü kurulduğuna vurgu yaptı. Tuğcu, böylece gerçek ve tüzel kişilerden gelen yazılı başvurulara cevap verildiğini kaydetti. Anayasa Mahkemesi'nin resmi internet sitesini benzer nedenlerden dolayı değiştirdiğini kaydeden Tuğcu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni hazırlanan ve internet sitemizin sık kullanılan bir parçasını oluşturacak e-dilekçe olanağı, başvuruların daha az maliyetle ve daha kısa süre içerisinde cevaplanmasını sağlayacaktır. Yapılan başvurularda önemli olan noktalar sıkça sorulan sorular başlığı altında yayınlanacak olması aynı nitelikte başvuruların yapılmasına engel olacak, eksiklikten geri gönderilecek başvuruların sayısını azaltacaktır. Bunlara ilave olarak, Anayasa'nın 153. maddesinin son fıkrası gereğince, Anayasa Mahkemesi kararlarının Resmi Gazete'de hemen yayımlanması gerekmektedir. Yayım ile kararlar, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlamaktadır. Resmi Gazete'yi sürekli olarak takip etmenin güçlüğü ve Resmi Gazete'nin resmi internet sitesinden yalnızca son yıllarda yayımlanan yer alan kararlara ulaşılabilmesi gerçeği karşısında, Anayasa Mahkemesi kararlarına toplu bir şekilde erişilmesi ve dizinlere yer verilmesi Anayasa Mahkemesi açısından bir yükümlülük, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler için bilgiye erişim hakkının doğal bir parçasıdır. Bu bağlamda, Mahkememiz kararlarına erişimi kolaylaştırmak için bir veritabanı hazırlatılmış, dizinleme çalışmalarına başlanmıştır."

ANAYASA'NIN 2.MADDESİ ÖN PLANDA

Yüksek Mahkeme, değişiklikler yaptığı sitesinde, Anayasa'nın 2'nci maddesini ön plana çıkardı. Anayasa'nın 2.maddesinde, "Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir" deniliyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber