Danıştay:TÜPRAŞ, Koç'un

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2006 19:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 13. Dairesi, Tüpraş'ın yüzde 51'lik hissesinin özelleştirilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı, ihale ilanı, ihale şartnamesi ve satışa ilişkin ihale komisyonu kararının iptal istemini reddetti.

Petrol İş Sendikası'nın Tüpraş'ın yüzde 51'lik hissesinin özelleştirilmesine olanak tanıyan dört işlemin iptali istemiyle açtığı dava, esastan sonuçlandı.
Danıştay 13. Dairesi, "Tüpraş'ın yüzde 51'lik hissesinin özelleştirilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı, ihale ilanı, ihale şartnamesi ve satışa ilişkin ihale komisyonu kararının iptal istemini reddetti.

Böylece, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun ihale şartnamesinin ve satışa ilişkin ihale komisyonu kararının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararı kalkmış oldu.
Davacı Petrol İş Sendikası'nın avukatı Gökhan Candoğan, dört kararı da temyiz edeceklerini ve temyiz isteminde yürütmenin durdurulmasını da talep edeceklerini söyledi.

Danıştay 13. Dairesi, TÜPRAŞ'ın üretim ve yatırımlarının piyasa ekonomisi çerçevesinde gerçekleşeceğini belirterek, ihale şartnamesinde üretimin ne şekilde sürdürüleceği ve gereken yatırımların yapılması konusunda hüküm konulmamasının özelleştirmeyi hukuken sakatlayıcı bir unsur olmadığına dikkati çekti.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Petrol İş Sendikası'nın TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin özelleştirilmesine olanak tanıyan dört işlemin iptali istemiyle açtığı dava, esastan sonuçlandı.
Danıştay 13. Dairesi, "TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin özelleştirilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı, ihale ilanı, ihale şartnamesi ve satışa ilişkin ihale komisyonu kararının iptal istemini reddetti.

13. Daire'nin ihale şartnamesinin iptal isteminin reddine ilişkin kararının gerekçesinde, devletin iktisadi faaliyetlerinin azaltılması amacıyla rafinaj faaliyetlerinden çekildiğinin göz önüne alınması gerektiği kaydedildi. "TÜPRAŞ'ın üretim ve yatırımlarının da piyasa ekonomisi çerçevesinde gerçekleşeceği tabii olduğundan şartnamede üretimin ne şekilde sürdürüleceği ve gereken yatırımların yapılması konusunda hüküm konulmaması, özelleştirmeyi hukuken sakatlayıcı bir unsur teşkil etmemektedir" denilen kararda, TÜPRAŞ'ın mevcut ve devam etmekte olan yatırımlarının karşılığı borçlarının tutarının mali yükü özelleştirme öncesinde kamuya ait iken özelleştirme ile alıcı üzerine geçirilmesi karşısında sürdürülmekte olan yatırımlara ilişkin hiçbir düzenlemenin bulunmadığı iddiasının dayanaksız kaldığı belirtildi.

İHALE KOMİSYONUNUN KARARI

Danıştay 13. Dairesi, TÜPRAŞ'ın yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yoluyla özelleştirilmesine ilişkin yapılan ihaleyi sonuçlandıran 12 Eylül 2005 tarihli ihale komisyonu kararının iptal isteminin reddine ilişkin kararın gerekçesinde ise değer tespit raporlarının sonucundaki raporlara dayanarak açık artırma suretiyle yapılan görüşmelerde en son turda ve nihai olarak 4 milyar 140 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren Koç-Shell girişim grubuna ihale şartnamesi çerçevesinde satılmasına karar verildiği anımsatıldı.

Yasal düzenlemelere uygun olarak ihale sürecini sonuçlandıran ihale komisyonu kararında hukuka aykırı bir yön bulunmadığı belirtilen kararda, söz konusu ihale komisyonu kararının iptal istemi reddedildi.

ÖYK KARARI

TÜPRAŞ'ın yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin özelleştirilmesine ilişkin 6 Nisan 2005 tarihli ÖYK kararının iptal isteminin reddine ilişkin kararın gerekçesinde de kamu tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan işletme ve varlıkların özelleştirilmesine ilişkin esas ve usullerin düzenlenmesini kanuna bırakan Anayasa kuralı uyarınca 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu'nda yer alan ilkelere uygun biçimde ekonomide verimlilik artışı ve kamu giderlerinde azalma sağlamak amacına uygun biçimde devletin sahip olacağı imtiyaz haklarını da belirleyerek tesis edilen ÖYK kararında hukuka aykırılık bulunmadığı ifade edildi.

İHALE İLANI

Danıştay 13. Dairesi, TÜPRAŞ'ın yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yoluyla özelleştirilmek amacıyla ihaleye çıkma ilanının iptal isteminin reddine ilişkin kararın gerekçesinde ise aynı tarihte ihale şartnamesinin de kamuoyuna açıklandığı, bu nedenle söz konusu ihale ilanında ilgili mevzuat hükümlerine herhangi bir aykırılık bulunmadığı belirtildi. Danıştay 13. Dairesi daha önce, ihale ilanı hariç diğer üç işlemin yürütmesini durdurma istemini reddetmişti. İhale ilanıyla ilgili yürütmenin durdurulması istemini ise Ankara İdari Mahkemesi reddetmişti.

PETROL İŞ TEMYİZ EDECEK

13. Daire'nin kararlarına yapılan itiraz üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, ihale şartnamesi ile satışa ilişkin ihale komisyonunun kararının yürütmesini durdurmuştu. Kurul'un bu kararının ardından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, kararın nasıl uygulanacağı konusunu ÖYK'ya bırakmıştı. ÖYK da Danıştay 13. Dairesi'nin esasa ilişkin vereceği kararın bekleneceğini açıklamıştı. 13. Daire'nin esasa ilişkin verdiği kararın ardından, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun ihale şartnamesinin ve satışa ilişkin ihale komisyonu kararının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararı kalkmış oldu. Davacı Petrol İş Sendikası'nın avukatı Gökhan Candoğan, 13.
Daire'nin dört kararını temyiz edeceklerini ve temyiz isteminde yürütmenin durdurulmasını da talep edeceklerini söyledi. Temyiz istemini yine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu karara bağlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber