Dünyanın en uzun 5. tünelinde sona doğru

Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi'nin önemli ayaklarından birini oluşturan Suruç Tüneli'nde sona yaklaşılıyor.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Ocak 2014 18:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dünyanın en uzun 5. tünelinde sona doğru

Dünyanın en uzun 5. tüneli olacak Suruç Tüneli'nde (17 bin 185 metre ile) çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Su kaynağı Atatürk Baraj Gölü olan ve Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi kapsamında inşa edilmekte olan Suruç Tüneli ile 73 bin 690 hektar alana su götürülecek. Bitiş tarihi 12 Şubat 2014 olarak öngörülen projenin tamamlanması ile yılda 220 milyon lira gelir artışı ve yaklaşık 147 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi'nin sahası ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Fırat Havzasında, Atatürk Barajı'nın güneyinde, Fırat Nehri'nin doğusunda ve Harran Ovası'nın batısında yer alıyor. Söz konusu saha, Kuzeyden Yaylak Sulaması ve Atatürk Barajı rezervuarı, batıdan Fırat Nehri, güneyden Suriye sınırı ve doğudan Harran Ovası ile Suruç Ovalarını birbirinden ayıran Cudi Dağları ile sınırlanıyor.

Toplamda 95 bin 97 hektar alan sulanacak

Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi çerçevesinde Suruç ilçe merkezi ve 134 yerleşim yerine ait toplam 95 bin 97 hektar alan sulanacak. Etkilediği alanın 57 bin 927 hektarı GAP Eylem Planı'nda yer alan ve projeleri büyük oranda tamamlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi kapsamında çok sayıda üniteye ayrılarak kademeli şekilde ihale edilen inşaat çalışmaları halen devam ediyor.

Çalışmalarda son durum

Bu tesislerden Suruç Ovası Pompaj Sulaması Ana İletim Kanalı 1. Kısım İnşaatı, Suruç Ovası Pompaj Sulaması Ana İletim Kanalı 3. Kısım İnşaatı ile Taşbasan Sağ Sahil Ana Kanal İnşaatı işleri tamamlanırken, Suruç Tüneli'nde ve Taşbasan Depolaması'nda ise çalışmalar sürüyor. Sulama şebekesi işlerinde de Suruç Ovası Pompaj Sulaması TP1 Pompaj Sulaması Şebekesi inşaatında yüzde 56, Taşbasan Sağ Sahil Sulaması Şebeke inşaatında yüzde 84, Taşbasan Sol Sahil Sulaması 1. Kısım Şebeke inşaatında yüzde 24 ve Taşbasan Sol Sahil Sulaması 2. Kısım inşaatında da yüzde 52 fiziki gerçekleşme sağlandı.

190 bin kişiye istihdam

Kapsadığı alan 95 bin 97 hektarı bulan projenin bitirilmesi ile yöreye sosyal ve kültürel gelişmenin yanı sıra yılda 284 milyon lira gelir artışı ve yaklaşık 190 bin kişiye istihdam olanağı oluşturulacak.

Suruç Ovası Pompaj Sulaması kapsamındaki projelerin bugün itibari ile toplam maliyeti yaklaşık 2 milyar lirayı buluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber