Unakıtan: Bütçenin iki yakasını bir araya getirdik

Haber Giriş : 11 Mayıs 2006 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin ve hükümetin gündeminde erken genel seçim bulunmadığını belirterek, ''Seçimler nedeniyle ekonomik hedeflerde sapma beklentisi olanlar, hayal kırıklığına uğrayacaklardır'' dedi.

Unakıtan, Antalya Kundu'da Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'ne bağlı Biga Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen, ''21. Türkiye Maliye Sempozyumu''na katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Unakıtan, vergi sistemini basitleştirmeye gayret ettiklerini, ancak yılların birikimi nedeniyle bunları birkaç yılda yapmanın mümkün olmadığını ifade etti.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi örnek gösteren Unakıtan, ''Kayıt dışı öyle ince ve uzun bir yol ki bu konuda milletçe iradeli ve azimli bir şekilde mücadele etmemiz lazım'' dedi.

Kayıt dışıyla mücadelede herkese düşen görevler bulunduğunu belirten Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu mücadeleden galip çıkmamız lazım. İleri milletler seviyesine geleceksek, hele AB'ye gireceksek, bu işi halletmemiz lazım. Lokantaya gidiyorsun, güzel güzel yiyorsun, hesabını da ödüyorsun. Son anda bir de fiş iste. İşte bu kadar. O fişi, faturayı istemezsen, bunun bedelini kim ödüyor? Ödenmemiş faturanın bedelini, fatura işlemeyen kimse fazlasıyla ödüyor. Nasıl ödüyor? Eğer vergiler toplanmazsa, devlet borç almak mecburiyetinde kalır, borç aldığın zaman faiz ödemek mecburiyetindesin. Vergini ne kadar toplayamazsan, o kadar fazla borç almak ve de faiz ödemek mecburiyetindesin. Bu faizi kim ödüyor? Maliye Bakanı cebinden ödemiyor. Faizleri millet ödüyor. Fatura almayan kimseler fatura bedelini fazlasıyla ödüyor. (Niye fatura isteyeyim? Benim menfaatim ne?) Menfaatiniz çok fazla. Bütün toplum olarak o işlenmeyen faturanın bedelini ödemek zorunda kalırız. Menfaatimiz bu. Evlatlarımızın, Türkiye'nin geleceği için fatura istemek mecburiyetindeyiz.'' Bakan Unakıtan, hükümete geldikleri günden itibaren vergi oranlarında imkanlar ölçüsünde indirimler yaptıklarını belirterek, ''Bütçenin iki yakasını da bir araya getirdik. Hem onu hem diğerini yaptık. İkisi birbirine zıtmış gibi görünüyor, ama oranlar indikçe vergi de artıyor mübarek. Vergi oranlarını indirdikçe ne hikmetse benim topladığım vergiler de artıyor'' diye konuştu.

''GÜNDEMDE ERKEN SEÇİM YOK''

Türkiye'nin ve hükümetin gündeminde erken genel seçim bulunmadığını vurgulayan, normal takvimi içinde yapılacak seçimlerin ekonomik hiçbir sapmaya yol açmayacağına dikkat çeken Unakıtan, şöyle devam etti:

''Ayrıca seçimler nedeniyle ekonomik hedeflerde sapma beklentisi olanlar, hayal kırıklığına uğrayacaklardır. Geçtiğimiz dönemde yapılan yerel seçimlerde, mali disiplinden taviz vermeksizin politikalarımızı uyguladığımızı herkes açık seçik görmüştür. Türkiye, istikrar ve güven ortamını elde etmiştir. Bu ortam, hiçbir şekilde bozulamayacaktır. Çünkü Türkiye, sağlam, dinamik ve mukavemetli bir yapıya kavuşmuştur.''

27 MİLYONU AŞKIN E-BEYANNAME

Konuşmasında, vergi beyannamelerin elektronik ortama alınmasının, mükellefler açısından önemli kolaylık sağladığına da işaret eden Unakıtan, Vergi İdaresi'nin mükelleflerle ilgili bilgilere anında ulaşması bakımından önemli avantajlar sağlandığını dile getirdi.

E-beyanname uygulamasında bugün itibariyle 27 milyonu aşan beyannamenin elektronik ortamda alındığını vurgulayan Unakıtan, ''Ayrıca tüm beyannamelerin yaklaşık yüzde 75'i elektronik olarak alınmakta olup, bu durum birçok gelişmiş ülkenin bu alanda gelmiş olduğu noktanın ilerisindedir'' dedi.

Unakıtan, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Kamu Mali Yönetimi'nin yeniden yapılandırılması ve kamu harcamaları alanındaki reform çalışmalarına başlandığını, bu çerçevede 3 yıllık performans bütçe planlama ve uygulamasına da geçildiğini bildirdi.

Şeffaf ve öngörülebilir bir ekonomik yapı oluşturulmasının hedeflendiğini dile getiren Unakıtan, ''Nitekim 2006 yılı bütçesi bu esasa göre hazırlanmış, 2007 ve 2008 yıllarına ilişkin öngörülere yer verilmek suretiyle yerli ve yabancı yatırımcılar açısından orta vadeli bir perspektif sağlanmıştır'' diye konuştu.

ALTIN FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞ

Bakan Unakıtan, sempozyum çıkışında bir gazetecinin altın fiyatlarının artışıyla ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:

''Demek ki elinde altın tutanlar kazandı. Ama bunları önceden tahmin etmek oldukça güç. Dünyanın en güç işi, elindeki hangi değerler artacak, hangileri azalacak bunları tahmin etmek... Oldukça zor. Ama altının fiyatı hepimizin bildiği gibi son zamanlarda gittikçe artıyor. Tabi bu petrol fiyatları ve diğer para birimleriyle de ilişkili. Bunları değerlendirmek lazım. Bunlar serbest piyasanın normal neticeleri. Bu değişimi hep birlikte takip ediyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber