Sözleşme imzalayarak Ziraat Bankasında kalan bir ziyaretçimizin son Danıştay kararına ilişkin görüşleri

Haber Giriş : 19 Ocak 2004 00:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sözleşme imzalayarak Ziraat Bankasında kalan bir ziyaretçimizin son Danıştay kararına ilişkin görüşleri

Aşağıdaki yazı Forum bölümümüz olan www.memurlar.org sitesinden alınmıştır.


Ben Bankamda kalmayı tercih eden biriyim.

Bir kar zarar analizi yaptım, en önemlisi Bankama verdiğim yıllara kıyıp gidemedim. Ayrıca kariyer+maddi+sosyal imkanlarım olacaktı. Diğer Kamu kuruluşlarındaki laçkalığı çok iyi biliyordum, arkadaşlarımdan tecrübem vardı.

Doğru risk aldım, ama alınabilir bir riskti. Tüm arkadaşlarıma da dedim "bilgiye dayalı kalın, bilgiye dayalı gidin" yani bilerek imzalayın ya da bilerek imzalamayın sözleşmeyi. O dönem beni dinlemediler, çevremdeki insanlara o toz duman arasında, kanunlardan ve emsallerden örnek gösterdim, onlarsa birilerinin istediği gibi dolmuşa bindiler.

Zaten amaç oydu, zaten sizler kamu görevlisisiniz, iş güvenceniz kurumunuz satılıncaya kadar devam edecek deseler hangi (özür dilerim) enayi bankayı ve imkanlarını bırakıp giderdi ki.

Nitekim istenilen sayıya biraz da vahşice, hoyratça ulaşıldı. Teknik olarak hedeflerine ulaştılar ama bankaya ve onun personeline çok ağır bir bedel ödeterek.

Sıkıntı şuydu aslında, bankadaki gerek iş ortamının yoğunluğundan gerekse nispeten maddi durumun iyiliğinden olsa gerek personel hiç örgütlenmeye yanaşmıyor, mevcut durumun keyfini çıkarıp ilelebet süreceğini sanıyordu. O dönemler örgütlenmeye yanaşmayan arkadaşlarımın şimdi de tam birlik sağlayamadığını, bankaya dönmek için can attıkları halde dönemediklerini görmek beni sadece üzüyor.

Ama en azından çevremdeki 200-300 kişiye ben detaylı olarak anlattım, görevimi yaptım. O dönem vakur bir şekilde bankadan gidenlere saygı duyuyorum ama önemli bir kesim "bana yar olmayan kimseye de olmasın" havasındaydı, ekmek yedikleri yere nankörlük noktasına kadar ilerlettiler işi. Hatta bazıları "ihtiyacı olan çalışsın" diyecek kadar hainlik gösterdiler. Bunların çoğu kısa zamanda pişman oldu ama kendilerine ve kurumlarına zarar verdiler, bu zararın telafisi artık çok zordu.

Yine de o zaman risk almaktan kaçanların, toplu hareket dürtüsüyle bankadan uzaklaşmayı tercih edenlerin (Çok az sayıda insan hariç) şimdi sular durulup, iş yoğunluğu ve belirsizlikler azalıp, istikrar gelince tekrar sürü psikolojisiyle geri dönmeleri insanı hayrete düşürüyor.

Son söz: ben doğru tercih yaparak bankamda kaldığıma çok memnunum, hani "boğazdan aşağı bir şey gitmesin gerisi önemli değil" deriz ya onun haricinde hiç bir şekilde iş güvenliği açısından tehlikenin bulunmadığını 2001'de de biliyordum, şimde de daha net şekilde huhuk devleti rümuzlu değerli arkadaşımızdan daha detaylı öğrendim.

Yine de beşerdir şaşar denir ya, arkadaşlarımızdan isteyen herkesin bankaya geri dönmesi ve bizlerle omuz omuza mücedeleye devam etmesini diliyorum.

Saygılarımla

"Kimki" rumuzlu memurlar.org ziyaretçisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber