Kamu Kurumlarının Yaş Şartı Uygulamasındaki Yanlışlıklar (2)

Haber Giriş : 19 Ocak 2004 00:40, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:40
Kamu Kurumlarının Yaş Şartı Uygulamasındaki Yanlışlıklar (2)

Kamu Kurumlarının Yaş Şartı Uygulamasındaki Yanlışlıklar (2)

Sitemizde bir kaç ay önce bazı kamu kurumunun memur alımı yaparken yaş sınırını 25 olarak tespit etmeleri üzerine bir haber yayınlamış ve tespit edilen bu yaşın bir mantığa dayanmadığını belirtmiştik.

Yazımızda, bugünkü şartlar altında hazırlık sınıfı olan bir üniversiteden mezun olan ve kısa dönem askerlik yapan bir kişinin en azından 24 yaşını dolduracağı; bu nedenle de askerliğini yapmış olmak, İngilizce bilmek ve 4 yıllık bir yüksek öğrenim kurumundan mezun olma şartının arandığı bir kadro için 25 veya 27 yaş şartını aramanın yanlış olduğunu belirtmiştik.

Bu tespitlerimiz aynen lise mezunları için de geçerlidir. Dört yıllık bir meslek lisesini bitiren ve bir buçuk yıla yakın bir süre askerlik hizmetini yerine getiren kişinin 21 yaşına vardığı düşünüldüğünde, 25 yaş tespiti, lise mezunu bu gençlere memur olabilmek için dört yıllık bir zaman dilimi tanımak anlamına gelmektedir. Bu oldukça sınırlayıcı bir yaklaşımdır.

Bu nedenlerden dolayı, hem lise hem de yüksek öğrenim mezunları için kamu kurumlarının tespit edeceği yaş sınırının, en iyi adayı bulabilmek için biraz daha yüksek tutulmasında yarar vardır. (Diğer taraftan ayrı bir not olarak şunu belirtmek gerekmektedir: Merkez Bankası, Kasım ayında yayımladığı ve 25 yaş sınırı koyduğu erkek teknisyen alım ilanını, yeterli başvuru olmadığı için Ocak ayında yenilemiştir) Sitemizi düzenli ziyaret eden kamu kurumlarımızın personel yöneticilerinin bu konuda hassasiyet göstereceklerine inanıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber