Genelkurmay Başkanından 'hakim albay benden fazla maaş alabilir' vizesi

Haber Giriş : 12 Mayıs 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargı zirvesinin, Hükümet ile üzerinde anlaştığı, hakim ve savcıların maaş sistemini değiştirip Başbakanlık Müsteşarı ve milletvekili aylığına endeksleyen taslak yüzde 55'e varan oranda "Süper maaş zammı" getiriyor. Ancak, bu maaş zammından, halen çalışan hakim ve savcılar yararlanırken, yaklaşık 3 bin emekli yargı mensubu kapsam dışı bırakıldı.

Hızla yasalaşması beklenen taslağın kapsamına, askeri yargı ve Sayıştay mensupları da eklendi.

ÖZKÖK'ÜN İZNİYLE:

Taslak aynen yasalaşırsa; yeni zamla bir hakim albayın maaşı tümgeneral maaşını aşabilecek. Bu duruma, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün, "Havacılar ve denizciler de uçuş ve dalış tazminatı eklenince, zaten benden fazla maaş alıyorlar. Hakimlerin de alması sorun olmaz" diyerek onay verdiği öğrenildi.

KİM NE ALACAK:

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önünde bekleyen taslağa göre; yüksek mahkeme daire başkanlarının maaşı 6 bin YTL'yi aşarken, üyelerin maaşı da yaklaşık 6 bin YTL olacak. Halen 3 bin 200 YTL olan 1. sınıf hakim maaşı 4 bin 800 YTL'yi bulacak.

MAHKEME HARCI İLE MAAŞ:

Yargıya maaş zammının yüzde 20'si devlet bütçesinden karşılanırken, yüzde 35'i de mahkeme harçlarından finanse edilecek. Hakim ve savcının emekli maaşı çalışırken aldığı "süper maaş"ın yüzde 85'inden az olamayacak. Bir hakim veya savcı, yasal yaş sınırı olan 65'e kadar beklese de, daha erken emekli olsa da, aylığının yüzde 85'i oranında emekli aylığı alacak.

MAAŞ UÇURUMU OLACAK:

Düzenleme, halen emekli olan ve kapsamdışı bırakılan "Eski Emekli" hakim ve savcı ile yeni düzenlemeden sonra emekli olacak "Yeni Emekli" hakim ve savcı emekli aylığı arasında "uçurum" oluşturacak. Bunun, Turgut Özal'ın ilk Başbakanlığı döneminde getirilen ve emeklilik sisteminde büyük yaralar açan "Süper Emekli Sendromu"na benzer bir soruna yol açacağı ve bu yaranın yıllarca kapanmayacağı savunuluyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber