Üniversite araştırma fonlarının kullanımı Maliye Bakanlığı'nın iznine bağlandı.

Haber Giriş : 19 Ocak 2004 07:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversite araştırma fonlarının kullanımı Maliye Bakanlığı'nın iznine bağlandı.

Rektörler, fonların kullanımının Maliye Bakanlığı iznine bağlanması kararını ??kabul edilemez'' buldular. Fonları, ??Vergisini verdiğimiz bir para. Bunu, Devlet vermiyor, öğretim üyelerinin ilave çalışmalarıyla elde ediliyor'' diye özetleyen rektörler, ??Açıkca yapılan şudur ki, bilime el konulmuştur'' dediler.

Hükümet, emekli maaşlarını ödemek için kesileceğini duyurduğu ??gereksiz harcamalar'' kapsamına, üniversitelerin döner sermaye gelirlerinden aktarak oluşturduğu ve bilimsel çalışmalarda kullandığı araştırma fonu gelirlerini de almıştı. 120 trilyon lira tutarındaki meblağ, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın verdiği ??olur''la genel bütçeye ??gelir'' olarak kaydedilmiş ve 6 Ocak 2004 tarihli ??acele'' ibareli bir yazıyla üniversitelere duyurulmuştu.

TEZİÇ'E HOCA UYARISI

Karar, üniversiteleri ayağa kaldırınca, devreye giren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Unakıtan ile görüştü. Unakıtan, uzlaşma noktasını, ??Alınan para 100 trilyon civarında. Üniversiteler başlamış araştırmalar için ya da acil ihtiyaç durumunda konuyu bize bildirecek. Biz ödeneklerini hemen göndereceğiz. Üniversiteler mağdur edilmeyecek.'' diye açıkladı. Üniversitelerin, devam eden araştırmaları 2004 yılı bütçeleriyle sürdüreceklerini belirten Unakıtan, yeni araştırmalar için ihtiyaç duyulan fonların da Maliye Bakanlığı kanalıyla aktarılacağını bildirdi.

Fonlara el konulmasıyla ortaya çıkan sorunun giderilmesinde geliştirilen çözüm de, rektörleri isyan ettirdi.

Hükümet ile doğrudan görüşme yerine YÖK Başkanınca başlatılan diyalog sürecini izleyecek rektörlerin, hükümeti de Teziç aracılığıyla uyarmayı plánladıkları ortaya çıktı. Buna göre, YÖK yasa taslağını görüşmek üzere bugün İstanbul'da bir araya gelecek olan rektörler, konuyu özel gündem maddesi ile YÖK Başkanının dikkatine sunacaklar.

Rektörler, Unakıtan ile görüşmesinin ardından yaptığı ??Buradan rahat ayrılıyorum'' açıklamasını hatırlatacakları Teziç'e, ??Oysa biz tatmin olmadık'' vurgulamasıyla, kararın çözüm olmadığını anlatacaklar. Öğretim üyelerinin tepkilerini de dile getirecek olan rektörler, duydukları endişeyi, ??Sorunun, bir an önce fonların iadesiyle çözülmesi gerekiyor. Aksi halde hocayı zor tutuyoruz'' uyarısıyla aktaracaklar.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber