Eczacılar, devletten alacakları için faiz ödeyecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2006 22:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devletten 4 aydır ilaç parası alamayan eczaneler, banka aracılığıyla tahsil edecekleri miktar için ayrıca faiz ödeyecek.
Anlaşma gerçekleşirse, eczacı kamudan alacağı geri ödemeyi Ziraat Bankası'ndan alacak, geri ödeme kurumları ödemeyi geciktirirse bankanın uygulayacağı faiz, eczacı, ilaç depoları ve ilaç üreticileri tarafından ödenecek.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Mehmet Domaç, yasalara göre devletin gecikme faizi ödemediğini, bu nedenle bankadan alınacak miktarın faizinin ilaç sektörü arasında eşit paylaşılacağını bildirdi. Domaç, 12 Mayıs Eczacılar Günü nedeniyle TEB Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Domaç, Türkiye'de sağlık harcamalarının 2005 yılında yaklaşık 38 milyar dolar olacağını tahmin ettiklerini belirterek, bunun GSMH'ye oranının yıllara göre yüzde 6-6.7 arasında değiştiğini kaydetti. 38 milyar dolarlık sağlık harcamasının yaklaşık yüzde 30'unun ilaç harcaması olduğunu ifade eden Domaç, "İlaç harcamasının sağlık harcamaları içindeki payı OECD ülkelerine göre yüksek. Ancak kişi başı ilaç harcaması bakımından değerlendirildiğinde, Türkiye özellikle AB ülkelerine göre geri durumdadır" dedi.
2006 yılındaki büyümenin özellikle SSK ve Yeşil Kartlılar'ın serbest eczanelerden ilaç alımı nedeniyle önceki yıllara oranla artacağını tahmin ettiklerini anlatan Domaç, Türkiye'deki ilaç sektörünün 2005 yılı itibariyle tüketici fiyatlarıyla 9 milyar dolar düzeyinde olduğunu vurguladı. Domaç, ilacın üçte ikisinden fazlasının alıcısının, devletin geri ödeme kurumları olduğunu bildirdi. Kamunun ilaç alımlarındaki nominal artışın 2005 yılında yüzde 19 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Domaç, serbest eczanelerden ilaç alımlarında ise bekledikleri yüzde 40'lık bir nominal artışın söz konusu olduğunu söyledi. Domaç, şunları söyledi:
"Elbette bu aradaki fark, büyük orandan SSK ve Yeşil Kartlılar'ın serbest eczanelerden ilaç almaya başlamaları sonucu açığa çıkıyor. Ancak bunun üreticiler ve ilaç dağıtım kanalları açısından pozitif bir yansıması olduğu açıktır. Daha istikrarlı bir tabloyla karşılaşıyoruz. Bu da tüm sektörü büyüten bir gelişme. Bu gelişmenin bundan sonraki süreçte daha istikrarlı bir eğride devam edeceğini düşünüyoruz. 2006 yılında da 2005 yılında sektörde başlayan büyük değişim ve büyüme istikrarlı bir biçimde sürecektir. Elbette iç dinamikler de değişiyor. Sektörün geleceği açısından önemli bir adım, ilacın yüzde 85'e yakınının alıcı olan devletin, eczacıların ucuz eşdeğer uygulamasını sorunlu hale getirmesi oldu. Sonuçta devlet alıcı refleksi ile hareket etmiş olsa da, yerli üretimi daha da korumak konusunda önemli bir sonuç doğurdu. Eşdeğer grupların pazar payı bu uygulamadan önce yüzde 26 iken, uygulamayla birlikte aylık ortalama yüzde 50'ye tırmandı. Elbette tüm jenerik üreticileri yerli değil, ancak yerli üreticilerin çok önemli bir kısmı, hatta tamamına yakını sadece jenerik ilaç üretiyor."
TEB Başkanı Domaç, Sağlık Bakanlığı'nın 6197 sayılı Eczaneler ve Eczacılık Hizmetleri Hakkındaki Kanun Taslağı'na son şeklini verdiğini belirterek, bu taslağa göre, eczanelerin nüfusa göre sınırlandırılacağını kaydetti. Yeni düzenlemelerle 2. eczacılık kavramının getirildiğini ve bunun ciroya göre oluşturulacağını belirten Domaç, meslek içi eğitimlerin zorunlu hale geleceğini, "eczane teknisyeni" kavramının yasaya gireceğini söyledi.
Domaç, geri ödeme kurumlarının 4 aydır eczacılara ilaç ödemesi yapmadığından yakındı. Geri ödeme konusunda yaşanan sorunların çözümü için bütçeden sağlığa ayrılan payın artırılmasını ve ilaç ödemelerine ayrılan ödeneğin önceliklerden biri haline getirilmesini isteyen Domaç, "Ancak bu nihai çözüm gerçekleşene kadar, bir banka ile anlaşma konusunu gündeme aldık. Ziraat Bankası ile görüşmelerimiz sürüyor. Anlaşma gerçekleşirse eczacı kamudan alacağı geri ödemenin zamanı geldiğinde, bankadan ödemesini alacak. Geri ödeme kurumları ödemeyi geciktirdiğinde ise, bankanın uygulayacağı faiz sektör arasında eşit bölüşülecek" şeklinde konuştu.
Toplantı sonunda gazetecilerin soruların cevaplayan Domaç, kamudan alacakları parayı bankadan tahsil etmeleri halinde ortaya çıkacak faizin kamu tarafından ödenmesinin mevcut yasalarla mümkün olmadığını belirterek, "Devlet faiz ödemez diye yasa var. Bu yasa değişmiyor. İlaç depoları ve ilaç üreticileri banka ile bu anlaşmaya sıcak bakıyor" değerlendirmesini yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber