Komutanın evini taşırkan parmağı kopan ere 10 bin YTL tazminat

Haber Giriş : 13 Mayıs 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) verdiği karar bundan sonra erleri özel işlerine çalıştıran subay ve astsubayları yakından ilgilendirecek. Komutanın eşyasını taşırken kırılan parmağı sakat kalan ere Milli Savunma Bakanlığı (MSB)'nin 10 bin YTL tazminat ödemesine karar verildi. Kararda MSB, denetim ve kontrol görevini aksattığı gerekçesiyle kusurlu bulundu.

SOL EL PARMAĞI KIRILINCA

AYİM 2'nci Dairesi'nin benzer davalara emsal teşkil edecek kararına konu olay, Ağrı'nın Patnos ilçesinde yaşandı. Zorunlu askerlik hizmetini, Ağrı 34'üncü İç Güvenlik Tugay Komutanlığı'nda yapan davacı er, aynı birlikte görevli Ö.Ö. adlı astsubayın ev eşyalarını taşıması için görevlendirildi. Eşyaların taşınması sırasında meydana gelen kazada M. adlı erin sol el parmağı kırıldı. Askeri hastaneye sevk edilen ve bir dizi tedavi gören erin, kırılan parmağında yüzde 50 oranında hareket kaybı oluştu.

Askerlik görevini tamamladıktan sonra Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) aleyhine dava açan mağdur er, askerlik hizmetini yaparken sakat kaldığı gerekçesi ile 9 bin YTL maddi, bin YTL manevi olmak üzere toplam 10 bin YTL tazminat talep etti. AYİM 2'nci Dairesi'nde görülen davada savunma yapan davalı idare MSB, davacının askeri malzeme taşırken sakatlanmadığını, bu nedenle idarenin sorumluluğu bulunmadığını ileri sürerek davanın reddini istedi.

SUBAYLAR İYİ EĞİTMELİ

Davaya son noktayı koyan AYİM 2'nci Dairesi ise, askerlik yükümlülüğünü yerine getiren gençlerin askerlik hizmeti dışındaki işlerde çalıştırılmalarının suç oluşturacağını, bu gibi durumlara karşı önlem almayan idarenin 'hizmet kusuru' işlemiş olacağını hatırlatıldı. Mahkeme MSB'yi kusurlu bularak ve davacı erin tazminat talebini kabul etti. AYİM'in gerekçeli kararı özetle şöyle:

'...Davacının hangi idari düzenlemeyle ev eşyası taşımaya götürüldüğü belli değildir. Askerlik Kanunu gereği, askerlik görevini yerine getiren davacının, askerlik hizmetiyle ilgisi olmayan ev eşyası taşıma işinde kullanılması Askeri Ceza Kanunu hükümlerine göre suç oluşturmaktadır.

İdarenin, bu durumun önlenmesi için subay ve astsubaylarını iyi eğitilmesi, kontrol ve denetim sistemini kurarak işletmesi ve gerekli tedbirleri alması gerekir. Dava konusu olayda, hizmetin kötü işletilmesi nedeniyle idarenin hizmet kusuru vardır. Bu kusurdan doğan zararın, davalı idare tarafından karşılanması gerekir...'

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber